Een échte nummer 10. Eigenlijk zien we ze niet heel vaak meer. Een speelsysteem waarbij een spelverdeler vanuit de 10-positie het spel van links naar rechts verplaatst, wordt steeds minder populair. Toch zijn spelverdelers essentiële spelers die een sleutelfunctie hebben binnen een team. Een spelverdeler is de motor van je team. Hij bepaalt het tempo en kan een team vrijwel in zijn eentje stuk spelen. Hoe zo'n spelverdeler dat kan doen, lichten we hieronder toe. Als hij namelijk aan deze kwaliteiten voldoet, heb je een magische speler in handen. Ballen verleggen Een nummer 10 kan een bal verleggen van links naar rechts. Hij kan zonder problemen een strakke crosspass geven over 40-50 meter en daarmee het spel met één pass verplaatsen. Omdat tegenstanders graag de ruimtes klein willen houden en hun vleugelspelers naar binnen laten komen, ligt hierachter vaak enorm veel ruimte. Een goede spelverdeler weet hier optimaal van te profiteren.



Snelle balbehandeling Een goede spelverdeler kan snel handelen aan de bal. Kappen, draaien en passen doet hij in een rap tempo. Zo rap, dat zijn directe tegenstanders vrijwel altijd te laat zijn. Door een snelle balbehandeling te hebben, ben je je tegenstanders altijd een paar meter voor en kun je makkelijker het spel verplaatsen. Tweebenig Wesley Sneijder was niet snel, maar kon wel heel makkelijk en snel het spel verplaatsen omdat hij tweebenig was. Omdat je de bal niet steeds hoeft goed te leggen voor je sterke been, kun je veel sneller handelen. Voetbal is een sport waarbij enkele milliseconden al een resultaat van een wedstrijd kunnen beïnvloeden. Hoe sneller jij dus kunt handelen, hoe meer je de macht bij jezelf houdt om het resultaat van een wedstrijd te bepalen. Inzicht Loopvermogen is niet eens zo belangrijk voor een spelverdeler. Maar het hebben van inzicht is wel essentieel. Je moet alles zien. Je moet ogen in je rug hebben. Wanneer een buitenspeler diep gaat, moet jij een goede strakke steekpass kunnen geven. Wanneer je spits in de bal komt, moet je direct de combinatie aan kunnen gaan en vanuit daar weer verder voetballen. Het hebben van inzicht is zéér belangrijk voor spelverdelers.


Wil jij jezelf verbeteren op het gebied van kracht, snelheid, voeding, blessuregevoeligheid en meer? Dan kunnen onze trainingsprogramma's jou helpen om het maximale uit je voetbalcarrière te halen.