Als je een transfer wilt of moet maken, is het belangrijk om goed na te denken naar welke club je gaat. Je hebt uiteraard niet altijd de clubs voor het uitkiezen, maar het is wel belangrijk om goed voor jezelf na te gaan of de club past binnen jouw straatje.

Op basis waarvan kun je het beste een clubkeuze maken? Welke zaken zijn belangrijk om mee te nemen in een goede beslissing?

1. Speelstijl

De speelstijl van het team is zeer belangrijk. Kan de trainer jouw kwaliteiten goed toepassen in het systeem waar het team momenteel in speelt? Ben jij bijv. een spits die het moet hebben van een voorzet vanaf de flanken, dan is het niet effectief als er op rechtsbuiten een linksbenige speler loopt die continue naar binnen gaat (of andersom).

2. Trainer

De trainer is ontzettend belangrijk. Wat voor visie heeft de trainer? Hoe gaat hij met spelers om? Houd de trainer van type spelers als jij? Dit zijn allemaal zaken die meespelen bij het maken van een succesvolle transfer. Probeer daarom altijd een gesprek aan te gaan met de trainer om te pijlen wat voor plannen hij met jou heeft.

3. Teamgenoten

Hoe zijn je toekomstige teamgenoten? Wat voor type spelers zijn het? En ook niet onbelangrijk; wat voor type mensen zijn het? Je hoeft niet met iedereen vrienden te worden, maar het zou wel fijn zijn als je een goed gevoel hebt bij je teamgenoten.

4. Ligging

Is de club makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto? Of ben je iedere dag langer dan twee uur onderweg naar de training? Als je het er voor over hebt om iedere dag een uur te reizen, is het prima. Maar als je van jezelf weet dat je het moeilijk gaat krijgen met reizen, is het risico te groot om voor een club te kiezen die te ver ligt.

5. Voorwaarden

Onder welke voorwaarden kan jij aankomend seizoen bij je nieuwe club aansluiten? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Hoe zien de randzaken eruit? Gaan jullie gezamenlijk op trainingskamp? En wordt alle trainingskleding goed geregeld? Op welke dagen en tijden worden er getraind? Het zijn allemaal belangrijke zaken om te weten.

6. Bestuur

Wat voor mensen zitten er in het bestuur bij de club? Bij sommige clubs veranderd het bestuur iedere maand en zitten er mensen die er nogal een ongeregeld zooitje van kunnen maken. Dit kan leiden tot problemen binnen de spelersgroep. Spelers kunnen ongemotiveerd raken, wat ten koste gaat van de prestaties van het team. Sommige clubs hebben de afgelopen jaren een slechte reputatie opgebouwd en dit is vaak makkelijk te verifiëren door eerst goed onderzoek te doen.

7. Accommodatie

Hoe ziet de accommodatie van de club eruit? Gaan jullie iedere training en thuiswedstrijd op kunstgras spelen? Of ligt er een prachtige biljardlaken? Sommige spelers zijn blessuregevoelig en een kunstgrasveld kan daardoor extra riskant zijn. Probeer dus ook altijd goed te kijken naar de accommodatie van de club.