Als trainer heb je te maken met een selectie waarin allerlei verschillende persoonlijkheden voorkomen. Dit maakt het trainersvak natuurlijk heel leuk, maar vaak ook heel uitdagend.

Je zult als trainer ook een grens moeten stellen waarin duidelijk is wel gedrag wel en niet geaccepteerd kan worden. Deze ondergrens, bepaal je door duidelijke regels op te stellen bij je spelers. De belangrijkste regels hebben we voor je op een rijtje gezet.

1. Op tijd komen

Natuurlijk komt 'op tijd komen' in dit lijstje voor. En niet voor niks op nummer 1. Telaatkomers horen keihard beboet te worden, helemaal als je daar geen grondige reden voor hebt. Conditionele straffen zijn de beste straffen voor telaatkomers.

2. De juiste kleding dragen

Tijdens de training of warming-up vlak voor een wedstrijd moet iedereen in dezelfde kleding lopen. Spelers die bewust in hun eigen kleding gaan lopen, verdienen een straf.

3. Vragen over opstelling komen later

Wanneer je vlak voor de wedstrijd de opstelling bekend maakt, wil je geen ontevreden spelers hebben die je gaan lastig vallen met vragen waarom hij/zij er niet in staat. Hier moeten duidelijk regels voor zijn.

4. Stil zijn tijdens besprekingen

Tijdens een bespreking voor wedstrijden en trainingen moet iedereen luisteren. Dit heeft puur te maken met respect. Wie (bewust) door je heen praat, hoort uiteraard op aangesproken te worden.

5. Voldoen aan een bepaalde fitheid

Als trainer kun je gemakkelijk eisen stellen als het gaat om fitheid. Door middel van conditietesten kun je namelijk bij iedere speler direct inzien hoe zij er conditioneel voor staan. Hier kun je je spelers vervolgens ook op gaan afrekenen.