Edson Álvarez was jarenlang een van de meest stabiele krachten bij Ajax. De verdedigende middenvelder werd in 2019 voor €15 miljoen overgenomen van de Mexicaanse topclub Club América en groeide in Amsterdam uit tot een absolute publiekslieveling.

Wat veel mensen echter niet wisten, is dat Álvarez toen hij bij Ajax binnenkwam nog helemaal niet zo lang een profvoetballer was. Tot zijn zestiende speelde hij namelijk nog voor een amateurclub, en de periode daarvoor stond hij nog op het punt om te stoppen met voetballen.

De kracht van familie

Álvarez werkte in zijn jeugd voor een familiebedrijf dat kleding produceerde voor lokale voetbalclubs in MEe. Hij had de droom om zelf ooit profvoetballer te worden, maar die droom leek na verloop van tijd in duigen te vallen. Hij wilde stoppen met voetbal, maar zijn ouders motiveerde hem om door te gaan. Zij geloofden namelijk nog wek in zijn profvoetbaldroom.

Stageperiodes

Edson Álvarez meldde zich op vijftienjarige leeftijd aan voor een testtraining bij C.F. Pachuca. Hier werd hij niet aangenomen vanwege zijn lengte. Vervolgens ging hij op zestienjarige leeftijd op stage bij Club América. Na drie maanden stage te hebben gelopen, werd hij aangenomen bij het onder 17 team. Iedere dag moest hij maar liefst vier uur reizen om bij de trainingen aanwezig te zijn.

Eenmaal dat hij een profcontract had bij de club, spendeerde hij maar liefst 70% van zijn salaris aan reiskosten. Deze investeringen werd al snel terugverdiend, want op achttienjarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal.

Carrière verloop

15 jaar oud: loopt stage bij diverse profclubs en werd geweigerd

16 jaar oud: wordt aangenomen bij de jeugdopleiding van Club América

18 jaar oud: debuut eerste elftal van Club América

19 jaar oud: debuut nationale elftal van Mexico

21 jaar oud: wordt verkocht voor €15 miljoen aan Ajax

23 jaar oud: basiskracht Ajax 1

25 jaar oud: transfer €38 miljoen West Ham United