Steeds meer profvoetballers springen na een intensieve trainingssessie of wedstrijd in een ijsbad of onder een koude douche. De temperaturen in een ijsbad variëren tussen de 5en de 20 graden en hebben volgens diverse onderzoeken een positieve werking op je spierherstel.

Het spierherstel wordt 'optimaal gerealiseerd' wanneer je kort ná een intensieve inspanning ongeveer 10 tot 15 minuten in een ijsbad gaat liggen. Wanneer je in een ijsbad springt, vernauwen je bloedvaten en krijg je een hogere bloeddruk. Als gevolg hiervoor zouden je spieren sneller moeten herstellen, waardoor je +- 24 uur na een intensieve inspanning weer volledig kan presteren op het trainingsveld.

Spierpijn vs spierherstel

Er zijn diverse onderzoeken die hebben aangetoond dat een ijsbad nemen na een zware training niet perse effectief is voor je spierherstel. Uit deze onderzoeken bleek namelijk dat de spierpijn binnen 48 uur wel verminderde, maar dat het spierherstel niet werd bevorderd. Een ijsbad kan er namelijk voor zorgen dat er geen pijnsignalen meer vanuit je spieren naar je hersenen worden gestuurd.

Hierdoor zou je denken dat je spieren volledig zijn hersteld, maar dat is vaak nog niet het geval. Dit zou risico's met zich mee kunnen brengen als je kort na het nemen van een ijsbad weer op maximale intensiteit gaat trainen.

Placebo-effect

Het is goed mogelijk dat je bij een positieve gedachtegang meer profijt haalt uit een ijsbad. Wanneer je het gevoel hebt dat een ijsbad heel effectief is, ga je jezelf automatisch een stuk frisser en fitter voelen. Hierdoor kan het zijn dat je de volgende dag op de training meer energie in je lichaam voelt, waardoor je ook meer uit je trainingen kunt halen. We spreken dan van een placebo-effect.

Overige voordelen ijsbad

Naast dat een ijsbad je spierherstel wel of niet kan bevorderen, heeft een ijsbad tal van andere voordelen die goed kunnen zijn voor je lichaam

- verbetert immuunsysteem

- verbetert bloedsomloop

- het maakt je wakker

- goed voor je huid

- geeft je een 'mentale reset'

- werkt energie-opwekkend

Cryotherapie

Naast ijsbaden heb je ook ijskabines waar de temperaturen kunnen dalen tot maar liefst -180 graden. Dit noemen ze cryotherapie. In deze extreem koude ijskabine mag je maximaal een aantal minuten staan. Het zou ongeveer hetzelfde effect moeten geven als een ijsbad.

Conclusie

Ja, een ijsbad kan spierpijn doen verminderen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je spieren volledig zijn hersteld. Je zult een ijsbad zelf moeten ervaren om erachter te komen of het voor jou werkt. Verder heeft een ijsbad tal van andere gezondheidsvoordelen die indirect ten gunste kunnen zijn voor je sportprestaties.