Als voetbalspeler wordt er veel van je lichaam gevraagd en vergroot je bij iedere gespeelde wedstrijd de kans op pijntjes en kleine blessures. Bij profclubs ben je daarom vaak omgeven door professionele fysiotherapeuten en krijg je altijd de mogelijkheid om je te laten behandelen.

Met name de spelers die regelmatig last hebben van vastzittende spieren kunnen bij een fysiotherapeut terecht om hun spieren los te masseren. Echter kun je tegenwoordig ook al een hoop zelf doen, namelijk met een zogenaamde foam roller. Foam roller Met een foam roller kun je op een simpele manier je eigen spieren 'masseren'. Het is de bedoeling dat je met je spieren over de roller heen rolt, waardoor je druk legt op specifieke spieren. Hierdoor neemt de spanning op je spieren gedeeltelijk af en voelen je spieren een stuk losser aan. Het heeft ongeveer hetzelfde effect als een massage. Je kunt zelf bepalen welke spiergroepen je aanpakt en waar je de meeste aandacht aan gaat besteden. Wanneer je je kuitspieren losser wilt maken, kun je dus met je kuiten over de foam roller heen rollen. Triggerpoints Met foam rollen kun je triggerpoints af laten nemen. Triggerpoints zijn knopen of verklevingen in je spieren en kunnen een beetje pijn doen wanneer de spieren bijvoorbeeld overbelast zijn. Dit krijg je meestal na een zware wedstrijd of training. Met foam rollen kun je deze triggerpoints 'wegrollen' of doen verminderen. In het begin kan het een beetje pijn doen, maar naar mate je vaker gebruikt maakt van de foam roller wordt het steeds minder gevoelig. Hoe gebruik je een foam roller? Zorg dat je ongeveer 20-40 seconden over je spieren rolt om ze wat losser te maken. Rol op rustig tempo heen en weer en leg de focus op de gevoelige plekken. Je zult merken dat je na een aantal weken flexilber wordt, sneller herstelt en je range of motion steeds beter wordt.


Wil jij jezelf verbeteren op het gebied van kracht, snelheid, voeding, blessuregevoeligheid en meer? Dan kunnen onze trainingsprogramma's jou helpen om het maximale uit je voetbalcarrière te halen.