Ieder voetbalteam heeft een speler nodig die het spel op de juiste manier kan verleggen. Hij moet de ballen van links naar rechts kunnen versturen en is in principe de motor van het team. Als voetbaltrainer is het dus belangrijk dat je dit type speler altijd in de as van het veld hebt staan. Je kunt hem het beste gebruiken als nummer 10 of als 'voetballende' centrale verdediger. Wat zijn precies de voordelen van dit soort spelers?


1. Hij zorgt voor hoger baltempo Een tegenstander is makkelijk uit te putten op conditie. Een goede nummer 10 of centrale verdediger kan met zijn crosspasses een tegenstander heel makkelijk moe maken. Wanneer de bal van links naar rechts over het veld heen worden verplaatst, is de tegenstander verplicht mee te kantelen naar de kant van de bal. Dit kunnen ze echter nooit te lang volhouden en op het moment dat de vermoeidheid te zien is, kun je toeslaan. 2. Hij weet altijd de ruimtes te vinden Een goede spelverdeler weet altijd de juiste ruimtes te vinden. Hij heeft een geniale breedtepass in zijn been en ziet precies wanneer de bal in de diepte kan. Vanuit zijn positie bedient hij voornamelijk de spitsen d.m.v. van een vlijmscherpe steekpass, een strakke bal in de voeten of een afgemeten vallende bal of de spits. 3. Hij draagt en vertegenwoordigt het team Type voetballers als Xavi en Zidane bewezen als belangrijke pion op het middenveld een heel team te kunnen dragen. Als captain waren zij verantwoordlijk voor het prachtige positiespel en zorgden ervoor dat iedereen zich binnen de lijnen op een volwassen manier gedroeg. 4. Hij zorgt voor combinatiespel op het middenveld Op het middenveld zul je altijd een speler nodig hebben die ervoor zorgt dat er combinaties worden gemaakt. Een goede spelverdeler kan deze verantwoordelijkheid heel goed op zich nemen. Hij zorgt voor de nodige één-tweetjes met de spitsen en de overige middenvelders en kan met zijn intelligentie de tegenstander helemaal het bos in spelen.


Staat jouw Voetbal-CV al op het grootste online voetbalnetwerk van Nederland? Zo niet, klik dan hier om jezelf gratis aan te melden op www.voetballoopbaan.nl