Met name in amateursporten drinken veel mensen regelmatig Red Bull voor een training of wedstrijd. Voor hun gevoel geeft een blikje Red Bull een goede energieboost om meer uit hun training of wedstrijd te halen.

De meeste sporters die energiedrank drinken hebben echter geen flauw idee wat voor negatieve gevolgen Red Bull heeft op je prestaties en je gezondheid. Hieronder leggen we uit wat er zo gevaarlijk is aan dit drankje.

Het effect

In Red Bull zitten twee belangrijke ingrediënten die veel invloed hebben op je lichaam: cafeïne en taurine. Cafeïne wordt na ongeveer 30 minuten  door je lichaam opgenomen en geeft je een opgepept gevoel waardoor je alerter wordt. Daar is in de basis niks mis mee en kan zelf prestatiebevorderend werken.

Suiker

In een blikje Red Bull zit ongeveer 28 gram suiker. Door de grote hoeveelheid suiker gaat je lever extra suiker in je bloedbaan pompen, wat na ongeveer één uur voor een 'suikercrash' kan zorgen. Je kan je hierdoor suf gaan voelen en waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om een inspanning te leveren.

Koolzuur

Koolzuur drinken voor het sporten is uiteraard niet slim. Het zorgt namelijk voor overtollig lucht in je maag waardoor je een opgeblazen gevoel kan krijgen.

Gezondheidseffecten

Het vaak drinken van energiedrank kan leiden tot rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen en meer. Daarnaast zorgt het ook voor een lichte stijging van je bloeddruk. Je hart moet tijdens het sporten extra hard werken en als je dan ook nog eens veel cafeïne en suikers inneemt krijg je een hogere bloeddruk dan normaal. Hierdoor vergroot je bijvoorbeeld de kans op het krijgen van hartritmestoornissen. In sommige landen is Red Bull zelfs verboden voor consumptie. In Uruguay is het bijv. nergens te koop en Noorwegen en Denemarken was het tot 10 jaar geleden ook nergens te koop.