Diego Michiels is misschien wel de meest bekende onbekende Nederlandse profvoetballer van de wereld. De rechtsback komt al ruim zes jaar uit in de hoogste voetbalcompetitie van Indonesië en is daar inmiddels uitgegroeid tot een zeer populaire speler.

Diego Michiels groeide op in Deventer en maakte in 2009 zijn debuut voor Go Ahead Eagles. Na twee seizoenen vertrok hij al op 20-jarige uit Nederland om vervolgens in Indonesië te gaan voetballen. In Indonesië kwam hij tot nu toe o.a. uit voor voetbalclubs Madura United, Sriwijaya, Mitra Kukar en tegenwoordig speelt hij voor FC Borneo.

IMG_9128

In een interview met Voetbal International vertelt Michiels veel plezier te hebben in Indonesië. Hij verdient ongeveer evenveel als een gemiddelde profvoetballer bij één van de lagere clubs in de Eredivisie en daar kan je prima mee leven in een land als Indonesië. Het voetbal leeft enorm bij de locals en met een totale bevolking van ruim 250 miljoen mensen is dat ook niet zo gek.

Zo heeft hij wel honderduizenden volgers op social media en ontvangt hij dagelijks honderden berichtjes van fans. De voetbalgekte heeft echter ook een duistere kant. Zo moest hij wel eens rennen voor zijn leven omdat hooligans stenen op het veld gingen gooien. Ook kreeg hij in een nachtclub een keer een glas bier in zijn nek van een hooligan van de verkeerde club.

Er brak vervolgens een vechtpartij uit en daardoor belandde hij maar liefst vier maanden in de lokale gevangenis. De gevangenissen in Indonesië zijn niet vergelijkbaar met die van Nederland, dus je kan wel raden wat voor impact dat op hem heeft gehad.

FC Borneo

De club waar Diego Michiels voor voetbalt bestaat pas sinds 2014. De voorzitter is pas 22 jaar oud en de overige mensen in het bestuur zijn ook niet ouder dan 27 jaar. De eigenaar begon de club omdat hij vaak het voetbalspel Football Manager speelde. Hij voelde de passie voor de sport en besloot daarom geld te investeren in een eigen voetbalclub.