In voetbalkantines zijn er allerlei soorten sportdrankjes te koop. Denk maar eens aan AA Energy of Extran. De meeste mensen drinken het puur omdat ze het lekker vinden, maar stiekem hebben ze toch een bepaald gevoel dat het ergens goed voor is. Maar waar zijn de zoete sportdrankjes nou precies goed voor? en wanneer werken ze het best? Trainingstijden Het nut van een sportdrankje is afhankelijk van hoelang je sportactiviteit duurt. Train je bijvoorbeeld langer dan uur uur, dan kan je het beste een sportdrankje drinken. Train je korter dan uur uur, dan kan je het beste gewoon water drinken. De suikers in sportdrank leveren energie en zorgen ervoor dat je je eigen suikers niet hoeft te gebruiken. Daarnaast worden deze suikers snel in je bloed opgenomen, waardoor je een energieboost krijgt. Drie soorten sportdranken Je hebt hypotone, isotone en hypertone sportdranken. Hieronder leggen we uit wat het verschil tussen deze drankjes is.


  7d613c3b26225b9fb3e28c2e1a4107f2 Hypotone met hypotone sportdrank wordt voornamelijk (sport)water of verdunde siroop bedoeld. Het bevat maximaal 4gr suiker per 100ml Je kunt dit het beste drinken voordat je gaat trainen, of tijdens je training. Door dit te drinken wordt je vochtverlies weer aangevuld.


  251113_12 Isotone dit is meestal verdund vruchtensap, of drankjes als AA Isotone. Het bevat ongeveer tussen de 3gr en 8gr suiker per 100 ml. Wanneer je langer dan één uur traint, zal dit het meeste effect hebben op je lichaam. Het zorgt er niet alleen voor dat je vochtverlies wordt aangevuld, maar ook dat je koolhydraten gedeeltelijk weer worden aangevuld.


  Zo-beleefde-je-voetbal-als-kind10 Hypertone Met hypertone sportendrank worden de bekende sportdrankjes als AA Energy en Extran bedoeld. Deze sportdrank bevat meer dan 8gr suiker per 100ml en kun je het beste drinken na je training of wedstrijd. Door dit te drinken worden je koolhydraten weer aangevuld.


  IMG_6804 www.voetballoopbaan.nl