Goede complete centrale verdedigers zijn vaak moeilijk te vinden. Een mooi voorbeeld van goede centrale verdedigers zijn type voetballers als Sergio Ramos en Virgil van Dijk.

Maar hoe kun je een goede centrale verdediger het beste omschrijven? Aan welke kwaliteiten moet een CV voldoen om zichzelf 'goed' te mogen vinden?

1. Fysiek sterk

Allereerst is het belangrijk om fysiek sterk te zijn. In het jeugdvoetbal is dit misschien nog niet eens zo heel belangrijk, maar eenmaal in de senioren is dit toch wel een strenge eis. Met name tijdens (lucht) duels, moet je er vol in kunnen kleunen. Train dus regelmatig je duelkracht en je sprongkracht.

2. Snelheid

Uiteindelijk is snelheid toch wel bepalend om succesvol te worden als CV. Je hoeft geen Usain Bolt te zijn, maar je moet wel snel en explosief genoeg zijn om snelle behendige aanvallers te kunnen verdedigen. Virgil van Dijk blinkt hier regelmatig in uit.

3. Inzicht en overzicht

CV's spelen achterin in de as van het veld en kunnen dus heel makkelijk zien waar de ruimtes liggen. Hier moet je goed gebruik van kunnen maken. Dit doe je door de juiste passes te versturen en je teamgenoten hier continue goed op te coachen.

4. Goed opbouw verzorgen

Met alleen duels winnen en de bal inleveren bij je teamgenoot, ga je het waarschijnlijk niet redden als. Je moet namelijk ook een goede opbouw kunnen verzorgen en dus DURVEN te voetballen. Dit betekent dat je de bal steeds moet opeisen bij de keeper en met de bal kunnen indribbelen om een aanval op te zetten.

5. Mentaliteit

Natuurlijk heb je op elke positie een goede mentaliteit nodig, maar CV's moeten iets extras brengen. CV's moeten een vechtersmentaliteit hebben. Je moet voor elk duel 110% gaan, want één verloren duel kan al leiden tot een tegendoelpunt.