Dat wij als Nederland een uitstekend opleidingsland zijn voor de globale voetbalwereld, is de afgelopen decennia wel gebleken. Er spelen in alle hoeken van de wereld Nederlandse profvoetballers. Van de Nederlandse Eredivisie tot de Indonesische Liga 1.

Maar wat zijn nou de beste opleidingsclubs van Nederland? Databedrijf CIES Football Observatory deed onderzoek naar welke clubs de meeste spelers afleverde aan hun eigen selectie. Er kwamen een aantal interessante clubs in dit rijtje naar voren.

Eisen

Er werden een aantal eisen gesteld om een speler officieel te kunnen toe-eigenen in deze statistieken. Hij moet namelijk een x-aantal minuten hebben gespeeld in het eerste elftal. Daarnaast moet de speler tussen zijn 15e en 21ste, minimaal drie jaar in de jeugdopleiding van de desbetreffende club hebben gespeeld.

Top 5

1. FC Volendam: 67,2%

2. FC Den Bosch: 56,6%

3. Ajax: 54,5%

4. AZ Alkmaar: 49,2%

5. NEC Nijmegen: 42,9%

Hoge percentages

De percentages die je ziet geven weer hoeveel procent van de selectie bestaat uit zelfopgeleide spelers. FC Volendam is hofleverancier in het seizoen 2020-2021. Gemiddeld over de afgelopen 11 jaar heeft FC Volendam een percentage van 49,2% aan zelfopgeleide spelers en Ajax 60,7%. Het mag duidelijk zijn dat deze twee clubs de beste doorstroom aan jeugdspelers hebben van alle Nederlandse BVO's. Goed om te weten dus als jeugdspeler. Op het moment van schrijven is FC Volendam koploper in de Keuken Kampioen divisie en Ajax koploper in de Eredivisie.