Bart Verbruggen is op het moment van schrijven de belangrijkste sluitpost van het Nederlands elftal. De pas 21-jarige keeper groeide op in de jeugdopleiding van NAC Breda maar brak daar nooit door in het eerste elftal.

Op achttienjarige leeftijd maakte hij namelijk al een transfer naar het buitenland. Hij tekende een contract bij RSC Anderlecht om vervolgens drie jaar later voor maar liefst €20 miljoen naar Brighton & Hove Albion te verkassen.

In een korte periode heeft Verbruggen dus een hoop mee moeten maken. Gelukkig was hij daar deels op voorbereid, want de goalie werkte al vanaf zijn vijftiende samen met een mental coach. Verbruggen speelde toen in de jeugdopleiding bij NAC, waar hij destijds op de bank zat.

Tunnelvisie

De enige oplossing die Verbruggen kon bedenken om basisspeler te worden, was door keihard te gaan trainen. Daar raakte hij naar eigen zeggen een beetje in verdwaald waardoor hij samen met zijn moeder op internet op zoek ging naar een mental coach. Zo kwam hij terecht bij Pim van Lamoen.

"De keeperspost is een mentale positie. Het gevoel dat je meeneemt in het veld kan bepalend zijn in de acties die je in een seconde moet maken. Met Pim analyseer ik hoe ik me voel in wedstrijden en waarom ik dat gevoel kreeg. Dan moet je gewoon heel eerlijk naar jezelf zijn." aldus Bart Verbruggen tegenover VI.