Als je momenteel amateurvoetballer bent en jezelf afvraagt of het nog mogelijk is om profvoetballer te worden? Dan is het altijd ja. Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, maar ook in de praktijk zien we regelmatig bijzondere carrières voorbij komen. Zo ook de carrière van Immanuelson Duku, die vorige maand zijn eerste profcontract ondertekende op 25-jarige leeftijd.

In gesprek met Vice Sports vertelt de geboren Amsterdammer zijn bijzondere verhaal. Duku speelde in zijn carriere voor clubs als Legmeervogels, FC Abcoude, FC Breukelen en VV Eemdijk, tot hij drie jaar geleden besloot om in Engeland proberen iets van voetbalcarriere te maken. Destijds was hij 22 jaar en geloofde hij er nog vol in zijn profvoetbaldroom.

Niet opgeven

"Mijn oom woonde al in Engeland en vroeg of ik hier wou gaan voetballen. Hij wat contacten bij Engelse amateurclubs en ik besloot met mijn opleiding te stoppen en bij hem in te trekken. In de eerste jaren waren zwaar en ik dacht vaak;  wat doe ik hier eigenlijk nog?"

Duku speelde bij maar liefst vijf amateurclubs in Engeland voordat hij afgelopen zomer een contract tekende bij League Two-club Cheltenham Town. Bij zijn laatste club scoorde hij 39 doelpunten in één seizoen en dat leverde hij zijn eerste profcontract van zijn leven op. Zijn droom werd realiteit.

"Mijn droom is om de Premier League te halen en het gaat gebeuren ook. Niemand geloofde dat ik het zou redden. Helemaal mijn oude teamgenoten en trainers niet. Zij zaten er naast en hebben blijkbaar geen verstand van voetbal. Hadden ze mij maar beter moeten behandelen."

Lees het volledige verhaal Vice Sports.