Nordin Amrabat heeft op zijn CV meerdere grote voetbalclubs staan en is één van de weinige voetballers die tevens in het bezit is van een HBO-diploma. De Marokkaanse international maakte op negentienjarige leeftijd de stap van het amateurvoetbal naar het profvoetbal, maar gaf zijn ambitie om zijn school af te maken nooit op.

Amrabat speelde destijds bij FC Omniworld (tegenwoordig Almere City) en vertrok kort daarna naar VVV Venlo. Ondertussen was hij nog druk bezig met zijn studie HBO-studie Management, Economie en Recht. Na VVV Venlo vertrok de aanvaller naar PSV, waar hij twee jaar later zijn bachelor wist binnen te slepen. In zijn eindopdracht analyseerde hij het verschil tussen de jeugdopleiding van PSV en de jeugdopleiding van VVV.

Uit een enquete die hij hield bij VVV Venlo bleek dat ruim 90% van de jeugdspelers niet tevreden was met de manier waarop zij hun school konden combineren met voetbal. VVV Venlo kon volgens Amrabat wat dat betreft nog veel leren van PSV. "Als VVV Venlo niet het beleid aanpast, zal het nooit een stabiele Eredivisieclub worden." vertelt de kritische Nordin Amrabat.

Een plan B

"School is een kwestie van mentaliteit. Als je je huiswerk maakt en alles bijhoudt, haal je vanzelf goede cijfers. Toen ik de studie begon was ik nog amateurvoetballer, maar wat moet je als amateur? Dan moet je toch gewoon voor een maatschappelijke carrière gaan?" aldus Nordin Amrabat.

Veel jonge voetballers vergeten hoe belangrijk het is om een vangnet te hebben. Een tienjarige profcarrière en een goedgevulde bankrekening is geen enkele voetballer beloofd. Eén blessure kan je hele loopbaan verpesten en als je dan geen plan B hebt, kun je op latere leeftijd in de problemen komen.