Als aanvoerder ben je na de trainer de grote baas van het team. Het is belangrijk dat iedereen goed naar de aanvoerder luistert, alles serieus neemt wat hij zegt, zijn aanwijzingen opvolgt en in sommige situaties zelfs een beetje bang voor hem is.

Is dit niet het geval? Dan valt er nog veel winst te halen voor een aanvoerder. Hieronder hebben we vijf belangrijke kenmerken van een échte aanvoerder samengesteld:

1. Voetballende kwaliteiten

Het klinkt misschien logisch, maar in de praktijk komt het vaak genoeg voor dat de captain bijzonder weinig voetballende kwaliteiten heeft. Je hoeft uiteraard niet de beste speler te zijn, maar je moet over een zeer goede basis beheersen en een team vertrouwen en rust kunnen geven.

2. Een luide volwassen stem

Met een zachte babystem ga je het niet redden als aanvoerder. Zorg er dus voor dat je stembanden goed getraind zijn. Tijdens de warming-up moeten je medespelers naar je willen luisteren en tijdens de wedstrijd moet de scheidsrechter respect voor je hebben en het accepteren dat je regelmatig wat naar hem schreeuwt.

3. Een professionele uitstraling

Helaas staat een aanvoerdersband niet bij iedereen even goed, maar kan wel  belangrijk zijn dat een aanvoerdersband je krachtig staat. Misschien helpt het wel om wat vaker naar de sportschool te gaan..

4. Minimaal 5 tot 10 goals per seizoen

Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie voor de rest van het team. Uiteraard is je productiviteit afhankelijk van je positie in het veld, maar als middenvelder of aanvaller moet je minimaal 10 goals per seizoen scoren. Als verdediger heb je aan vijf goals in principe voldoende.

5. Geliefd binnen de groep

Je medespelers moeten van je houden. Dit dwing je echter alleen af door goed te presteren en het juiste voorbeeld te laten zien. Zorg er daarom altijd voor dat je als eerste op de club bent, het team aanspreekt op wangedrag, de trainer aanspreekt op foute beslissingen, niet te veel alcohol drinkt na de wedstrijden etc.