Engelse voetbalspelers worden met ingang van het nieuwe seizoen geadviseerd om maximaal 10 kopballen per week te produceren. Er lopen al meerdere jaren diverse onderzoeken naar de schadelijke effecten van kopballen op je hersenen. Een recent onderzoek heeft geleid tot deze nieuw richtlijn.

Het advies geldt voor alle voetbalcompetities in Engeland. Van de Premier League tot de lagere amateurdivisies. The Football Association meldt het volgende: "Voetballers worden geadviseerd maximaal 10 kopballen per week te maken met een veel kracht. Kopballen met veel kracht zijn met name kopballen vanuit lange passes, cornerballen en vrije trappen. Tijdens trainingen adviseren we spelers alleen nog te koppen vanuit een bal die aangegooid wordt in plaats van wordt geschoten." - aldus the Engelse voetbalbond.

Gezondheid hersenen

De regels zijn van belang om de gezondheid van voetballers te bevorderen. Uit eerdere onderzoeken bleken al dat het kan leiden tot hersenschade. Kinderen onder de 12 jaar oud werden in Nederland eerder al geadviseerd niet meer te koppen met 'echte ballen' maar met zachte ballen.