Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam en zijn met name voor sporters/voetballers belangrijk om er voldoende van te eten. Maar hoe kom je aan je eiwitten als je ervoor hebt gekozen om geen dierlijke producten meer te consumeren?

Het is niet enkel belangrijk wat je vóór, maar ook wat je ná een wedstrijd eet, op welke tijden je moet eten en hoe je je prestaties ermee kunt verbeteren. Al meerdere profvoetballers zijn gestopt met het eten van vlees. Als vegetariër hoef je je dus geen zorgen te maken over je eiwitten. Er bestaan naast vlees, vis en zuivel namelijk genoeg gezonde(re) alternatieven.

\We hebben er acht voor je op een rijtje gezet.

1. Linzen: 21 gram eiwit per 100 gram

Linzen zijn peulvruchten met een hoog eiwitgehalte. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke linzensoep mee maken of ze los koken en als vleesvervanger gebruiken.

2. Bonen: 20 gram eiwit per 100 gram

Zwarte, bruinen of witte bonen. Ze zijn allemaal ontzettend lekker en rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ze bieden veel gezondheidsvoordelen en zijn een prima vervanger voor vlees. Je hoeft ze alleen op tijd te weken, vervolgens te koken en naar smaak te brengen.

3. Havermout: 11 gram eiwit per 100 gram

Havermout zit niet alleen vol met vezels en vitaminen, maar ook met eiwitten. Het is een populair product onder vegetariërs. Je kunt het in een smoothie stoppen, of als pap samen met sojamelk en kaneel eten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Preparation for a big one tomorrow #jd18 #jermaindefoefoundation

Een bericht gedeeld door Jermain Defoe OBE (@iamjermaindefoe) op

4. Tempeh: 19 gram eiwit per 100 gram

Tempeh wordt voornamelijk gegeten in Oost-Azië en is gemaakt van soja. Je kunt het kruiden en goed gebruiken als een vleesvervanger. Naast eiwitten, zitten er in tempeh ook vitamines, mineralen en prebiotica.

5. Kikkererwten: 19 gram eiwit per 100 gram

Vezels, eiwitten. Kikkererwten zitten er vol mee. Ze zijn supergezond, lekker en makkelijk te bereiden. Daarnaast verlagen ze je bloedsuikerspiegel en kunnen kikkererwten je stoelgang verbeteren.

6. Sojaproducten: 5-20 gram eiwit per 100 gram

Sojamelk, sojakwark of gewoon de pure sojabonen. Ze zijn allemaal eiwitrijk en bevatten vaak ook calcium. Je kunt sojamelk prima vervangen voor koemelk. Denk maar aan een koffie met sojamelk, havermout met sojamelk, eiwitshake met sojamelk etc.

7. Zaden en pitten: 20-30 gram eiwit per 100 gram

Chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten zijn populaire en zeer gezonde eiwitbronnen die je kunt eten. Je kunt ze mengen in een smoothie, in je kwark of op een andere manier toevoegen aan je maaltijden. Ze bevatten tevens veel vezels, gezonde vetten en worden ook wel eens 'superfoods' genoemd.

8. Quinoa: 15 gram eiwit per 100 gram

Quinoa is een soort 'rijst-vervanger' met een hoog eiwitgehalte. Quinoa zit verder boordevol vitaminen, vezels, koper en magnesium. Het is makkelijk te koken en prima te combineren met heerlijke groenten en kruiden.

Zou je liever een voedingsschema op maat willen hebben? Dan ben je bij Voetballoopbaan.nl aan het juiste adres. Wij kunnen namelijk een compleet schema op maat ontwikkelen waarbij er volledig rekening wordt gehouden met jouw (gewenste) voedingspatroon. Dit geldt ook voor vegetariërs, veganisten of als je gewoonweg een stuk gezonder en meer sportgericht wilt gaan eten.