Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en als voetballer betekent het dat je weer volop kan toeleven naar een gloednieuwe voorbereiding. Tijdens vrijwel iedere voorbereiding op het nieuwe seizoen komen er bepaalde aspecten voorbij waar je rekening mee moet houden als speler.

We hebben de zeven belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet zodat je straks niet vergeet waar je je op moet focussen.

1. Ga vanaf training 1 100% voor een basisplek

Vanaf training 1 zul je moeten bewijzen dat je 100% voor die basisplek gaat. Ken geen genade maar geef gelijk gas. 2020/2021 moet jouw seizoen worden. Als jij wilt doorontwikkelen naar een hoger niveau, zul je vol voor die basisplek moeten gaan door jezelf te laten gelden vanaf de eerste training.

2. Kom zo fit mogelijk aan

We hebben dit punt al vaker benadrukt, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kom zo fit mogelijk aan tijdens de voorbereiding. Je wilt namelijk een voorsprong hebben op je teamgenoten/concurrenten. Je moet de fitste willen zijn. Dit kun je alleen doen door keihard te gaan trainen voor jezelf.

3. Blijf voor jezelf trainen

Ook tijdens de voorbereiding is het belangrijk om voor jezelf te blijven trainen. Maak een goed schema voor jezelf om je teamtrainingen heen. Blijf krachttraining toepassen en blijf werken aan specifieke vaardigheden (snelheid, explosiviteit, zwakke been, techniek) om jezelf continue verder te ontwikkelen.

4. Bereid je voor op fysieke testen

De meeste voetbalteams werken met conditietesten waarbij spelers worden getest op hun conditie (kracht, snelheid, uithoudingsvermogen etc.). De beste voorbereiding hiervoor tref je natuurlijk door de hele zomer keihard te blijven trainen. Maar de dag vóór de test, is het belangrijk om helemaal niks te doen. Laat je lichaam goed herstellen zodat je 100% kan geven tijdens de test.

Voor trainers en spelers die een inzage willen krijgen in wat voor type conditietesten er voor voetballers bestaan, raden we aan om een meer informatie in te winnen over het e-book Conditietesten.

5. Analyseer eventuele (nieuwe) concurrenten

Bekijk wat voor nieuw vlees er in de kuip is en analyseer wat hun sterke en zwakke punten zijn. Hoe sneller je dit door hebt, hoe sneller je hier op in kan spelen. Je zult je concurrenten namelijk de baas moeten zijn en zo snel mogelijk proberen uit te schakelen.

6. Let op je voeding

Met name tijdens de voorbereiding is je voeding heilig. Omdat je weer op een bepaalde intensiteit gaat trainen die je lichaam niet gewend is, heeft je lichaam langer nodig om te herstellen. Slechte voeding kan dit proces nog meer vertragen. Goede voeding speelt een belangrijke rol in het herstellen van je je spieren.

7. Ga niet op vakantie

Als profvoetballer ga je natuurlijk sowieso niet op vakantie tijdens de voorbereiding. Maar in het (semi-)amateur- en jeugdvoetbal gebeurd dit best wel vaak. Als je voor een basisplek wilt gaan, is dit natuurlijk niet slim. Elke kans die je krijgt om jezelf te bewijzen moet je grijpen. Een vakantie tijdens de voorbereiding kan gevolgen hebben voor het hele seizoen.