Je hebt altijd voetballers in je team die het snel koud hebben in de wintermaanden. Logisch, want het kan ook best koud worden in Nederland. Gelukkig heb je altijd wel goede oplossingen bij koude weersomstandigheden.

Zo zijn handschoenen natuurlijk een gebruikelijk onderdeel van een gemiddelde trainingsoutfit in de winter. En kun je er zelfs ook voor kiezen om dubbele sokken te dragen. Maar wat kun je nog meer doen? We geven je hieronder zes handige tips:

1. Nekwarmer

Een nekwarmer (zoals op de foto) is ideaal om te gebruiken tijdens trainingen. Omdat de nekwarmer naast je nek ook je oren en je neus verwarmt voelt het extra lekker warm. Met name om je training te starten kan dit heel waardevol zijn. Gedurende de training kun je de nekwarmer vervolgt van je gezicht afhalen.

Kosten: +- €10

2. Tijgerbalsem

Tijgerbalsem, of een andere hete creme waarmee je normaliter je spieren mee verwarmt, kan extreem goed helpen tegen koude tenen. Het nadeel echter wel dat je een na-effect krijgt waardoor je uren na je training of wedstrijd nog steeds last kan hebben van warme tenen.

Kosten: +- €10

3. Hoofdverwarmer

Een hoofdverwarmer is een nekverwarmer 2.0. Het is eigenlijk een soort bivakmuts die je kunt gebruiken om mee te sporten. Ideaal voor extreem koude weersomstandigheden. Probeer echter wel een hoofdverwarmer te vinden van polyster zodat je hoofdhuid nog wel kan ademen tijdens het sporten.

Kosten: +- €10

4. Maak gebruik van een kachel

Leg voordat je gaat voetballen eerst even je handschoenen, voetbalschoenen, kleding en sokken op een kachel. Wanneer je alles aantrekt wordt je lichaam automatisch lekker warm en als je gelijk een goede warming-up erachter doet, is de kans klein dat jij het nog koud gaat krijgen.

5. Compressiekleding

Compressiekleding verbetert je doorbloeding en zorgt ervoor dat je het sneller warm krijgt. Je kunt een compressiebroek dragen en/of een compressieshirt voor onder je wedstrijd- of trainingsshirt. Alle bekende sportmerken maken deze type kleding, dus je kunt ze ook bijna overal kopen.

Kosten: +- €20

6. Doe een goede warming-up

En dit is natuurlijk het aller belangrijkst: een goede warming-up. Probeer met name in de winter je warming-up iets uitgebreider en dynamischer te maken. Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur echt goed opwarmt en dat je spieren goed aanvoelen voordat je begint aan je training of wedstrijd. Hiermee voorkom je niet alleen dat je je stoort aan het koude weer, maar verklein je ook de kans op blessures.