Hoe word je gescout als voetballer? Het is een vraag waar een hoop spelers mee zitten op jonge leeftijd. Het is natuurlijk een droom om van je passie je beroep te maken, maar het klinkt veel eenvoudiger dan het in werkelijkheid is.

Gescout worden is pas het begin om profvoetballer te worden. Slechtst een klein percentage van de voetballers die opgroeien in de jeugdopleiding van een profclub debuteert uiteindelijk in het eerste elftal. Dus ook als je gescout wordt, zul je nog jarenlang keihard moeten werken om de top te bereiken.

Piet de Visser is een topscout die al tientallen jaren actief is in het topvoetbal. Hij legde al uit wat zijn visie was en vertelde hoe hij talentvolle voetballers analyseerde. Maar hoe overtuig jij de scouts van jouw kwaliteiten?

1. Mentaliteit

Scouts kijken hoe jij jezelf als voetballer in het veld opstelt. Neem jij het team op sleeptouw? Heb jij een winnaarsmentaliteit? Knap jij het vuile werk op als je teamgenoot verzaakt? Schakel jij continue op de juiste momenten om en kantel jij goed mee? Dan ben jij een echte teamplayer en daar houden scouts van.

2. Techniek

Een goede techniek is de basis van een goede voetballer. Wanneer jij makkelijk met de bal kunt omgaan, een goede pass in huis hebt, tweebenig bent, makkelijk je tegenstander passeert, dan kan jij heel makkelijk een scout overtuigen. Er bestaan veel manieren om je techniek te verbeteren.

3. Snelheid

Met name in de jeugd kan het voor scouts interessant zijn als een speler op jonge leeftijd al beschikt over een goede snelheid. Als je een atletische bouw hebt en je tegenstanders makkelijk kunt passeren of verdedigen op snelheid, ben je zeer interessant voor een scout. Met het trainingsprogramma SPEED kun je bijvoorbeeld individueel aan je snelheid werken d.m.v. tientallen professionele oefeningen.

4. Motoriek

Hoe makkelijk jij op je benen loopt is een punt waar veel scouts op letten. Dit onderdeel heeft deels is te maken met een stukje genetische aangelegenheid. Sommige voetballers lopen namelijk van nature als een echte atleet en kunnen daardoor veel makkelijker meedraaien in een snel positiespel. Uiteraard valt dit ook te trainen d.m.v. goede looptrainingen en coördinatie- en stabiliteitoefeningen.

5. Voetbalintelligentie

Hoe snel en makkelijk lees jij het spel? Zie jij tijdens een wedstrijd precies waar de ruimtes liggen? Kun jij met een speler in je rug alsnog ruimte voor jezelf creëren, de bal aannemen en de bal in de juiste richting spelen? Dan kan jij heel interessant zijn voor een scout.