Als voetballer is het van essentieel belang om regelmatig aan je individuele kwaliteiten te werken. Je individuele kwaliteiten bepalen hoe je als voetballer een wedstrijd speelt en bepalen uiteindelijk hoever je gaat komen.

Wanneer je ambitieus bent en meer wilt halen uit je carrière, zul je uren moeten steken in je trainingen. Maar wat moet je precies trainen? En welke vaardigheden zijn makkelijk om individueel te trainen?

1. Traptechniek

Je traptechniek is heel makkelijk te trainen. In principe heb je met een bal en een doel genoeg. Je kunt je traptechniek verbeteren door bijv. op vrije ballen te trainen, latje te schieten (trap perfectioneren), lange ballen te schieten en nog veel meer. Tijdens teamtrainingen train je hier vaak automatisch op, maar het kan ook handig zijn om hier individueel wat meer aandacht aan te geven.

2. Zwakke been

Je zwakke been is vaak de reden waarom je balbehandeling traag is, je minder stabiel op je benen staat en je maar heel beperkt acties kunt maken of verdedigen. Ook je afzetbeen (sterke been) is belangrijk om te trainen als je je zwakke been wilt verbeteren.

3. Kracht

Om sterker in duels te worden en een minder blessuregevoelig lichaam te hebben, is krachttraining een belangrijker onderdeel dan de meeste voetballers denken. Zowel je boven- als onderlichaam moet sterk zijn. Afhankelijk van je doelstelling, raden we voetballers over het algemeen meestal aan om twee tot drie keer in de week naar de gym te gaan.

4. Conditie

Je voetbalconditie is belangrijk om 90 minuten gas te kunnen geven in een wedstrijd. Omdat voetbal een typische intervalsport is, moet je je conditietrainingen ook hierop aanpassen. We weten inmiddels wel dat hardlopen geen positief effect zal geven op je voetbalconditie, maar er blijven genoeg andere conditietrainingen over die wel functioneel zijn.

5. Snelheid

Het moderne voetbal vraagt niet alleen conditioneel veel, maar ook qua snelheid moet je het allemaal bij kunnen benen. Met name de nieuwe generatie voetballers zal over veel snelheid moeten beschikken. Het is dus belangrijk om hier wekelijks op te gaan trainen.