Als je denkt aan een goede nummer 10, komen er waarschijnlijk gepensioneerde voetballers als Kevin de Bruyne en Bruno Fernandes in je op. Ze beschikken over alle kenmerken van een betrouwbare spelverdeler.

Maar op welke onderdelen moet jij letten om meer uit jezelf te halen op de nummer 10-positie?

1. Zwakke been

Als nummer 10 moet je zonder problemen het spel kunnen verdelen. Door regelmatig je zwakke been te trainen, maak je het voor jezelf makkelijker om sneller te handelen en je medespelers te bedienen. Je kunt je zwakke been al heel simpel trainen door hem tijdens de trainingen gewoonweg vaker te gebruiken.

2. Leiderschap

Als nummer 10 moet je het team kunnen dragen en als een soort leider kunnen fungeren. Dit is misschien niet heel makkelijk te trainen, maar de volgende zaken kunnen er wel een bijdrage in leveren: zelfverzekerdheid, volwassenheid, productiviteit (goals/assists), ervaring etc.

3. Uithoudingsvermogen

Conditioneel zul je sterk moeten zijn om als nummer 10 goed te functioneren. Zowel verdedigend als aanvallend zul je een steentje bij moeten dragen en het team moeten helpen om een wedstrijd te winnen. Train dus regelmatig voor jezelf om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Cardiotrainingen, interval hardlopen, heuvellopen en HIIT-trainingen kunnen hier goed bij helpen.

4. De gouden (steek)pass

Een gouden (steek)pass is misschien wel één van de belangrijkste kenmerken van een goede nummer 10. Train hier dus regelmatig op tijdens positiespellen of wedstrijdelementen die tijdens de trainingen aan bod komen.

5. 'Klik' met aanvallers

Een nummer 10 die een goede klik heeft met zijn aanvallers weet continue een gevaarlijke aanval op te zetten en voor dreiging te zorgen. Als je elkaar goed aanvoelt, gaat het combinatiespel veel sneller en kunnen jullie samen een boost geven aan de productiviteit van een elftal.