Keepers kunnen in een wedstrijd meerdere malen in een 1 op 1 situatie terecht komen. Een goede spits zal dan in principe nooit mogen falen en hij zal er op afgerekend worden als hij geen doelpunt maakt. Je kunt als keeper dus behoorlijk wat strepen verdienen waneer je op de juiste manier weet te handelen in dit soort situaties. 

Hieronder hebben wij vijf tips samengesteld die de basis leggen van de handelingen die je moet verrichten in een 1 tegen 1 situatie:

1. Blijf altijd naar de bal kijken

Je focus moet altijd volledig op de bal leggen. Wanneer je je gaat concentreren op de dribbel of acties van de aanvaller zul je snel verslagen worden. De aanvaller kan bijvoorbeeld de bal net iéts te ver voor zich uit spelen, en op dat moment zul je als keeper daarop gelijk moeten reageren.

2. Ken geen angst

Ga volledig voor de bal en wees niet bang om een blessure op te lopen of een bal vol in je gezicht te krijgen. Natuurlijk moet je niet als een kip zonder kop op de bal afrennen, maar houd wel je concentratie erbij wanneer de speler op je af rent.

3. Maak jezelf groot

Je zult met elk lichaamsdeel een bal tegen kunnen houden. Zorg er dus voor dat je jezelf groot maakt, zodat je het de speler zo moeilijk mogelijk maakt om de bal langs of over je heen te schieten.

4. Houd je benen bij elkaar

Het is belangrijk dat je het de spits niet te makkelijk maakt door je benen uit elkaar te houden. Spitsen weten als geen ander dat een keeper die te wild uitkomt altijd zijn beide open heeft. Hiermee maak je het voor de spits té makkelijk.

5. Niet te snel naar de grond gaan

Zodra je op de grond ligt wordt het een makkelijk karweitje voor de spits om je uit te spelen. Hij kan de bal over je heen wippen of eventueel nog een schijnbeweging maken om extra ruimte te creëren voor een geplaatst schot. Probeer dus zolang mogelijk op je benen te blijven staan.