Hoe schiet je het makkelijkst een penalty raak? Veel voetballers hebben moeite met het nemen van een strafschop, terwijl een strafschop een unieke mogelijkheid is om een doelpunt te scoren. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je 100% voorbereid bent wanneer de bal op de stip ligt.

Er zijn een aantal manieren om een penalty zo goed mogelijk in te kunnen schieten. Het is vaak een kwestie van training en het jezelf aanleren van bepaalde gewoontes. Hieronder geven wij vijf tips die jou kunnen helpen bij het scoren van een penalty.

1. Let op je ademhaling

Probeer zelfverzekerd te zijn en wees je zenuwen de baas. Ademhaling speelt hier een belangrijke rol bij. Op het moment dat je de aanloop neemt, haal diep adem en net voordat je de bal gaat schieten blaas je uit. Hierdoor ben je meer gefocust en overwin je je zenuwen. In deze blog schreven we er al eerder over.

2. Oefen wekelijks op penalty’s

Probeer voor of na iedere training te oefenen op penalty’s. Het kan namelijk iedere week voorkomen dat je een penalty moet nemen, dus zorg ervoor dat je er regelmatig op traint. 10 minuten per trainingsdag is voldoende.

3. Straal zelfverzekerdheid uit

Straal zelfverzekerdheid uit en maak daarmee de keeper onzeker. Hij moet het gevoel krijgen dat de bal al in het doel ligt voordat jij überhaupt hebt geschoten. Dit kun je doen door de keeper strak in zijn ogen aan te kijken en vervolgens naar iedere hoek van het doel te kijken. De keeper heeft hierdoor  totaal geen idee waar jij de bal gaat schieten.

4. Leg de bal rustig op de juiste plek neer

Neem je rust en laat je niet afleiden door de tegenstander of door schreeuwende supporters. Leg de bal op een goede plek neer en dus niet in de beurt van een hobbeltje of een ongelijk stukje grasmat.

Zodra je dit hebt gedaan, is het belangrijk om je vizier op scherp te stellen. Waar in het doel ga je de bal schieten? Zorg dat je goed kijkt waar je de bal wilt plaatsen. Kijk vervolgens ook nog even goed naar alle andere hoeken van het doel, zodat de keeper niet direct ziet waar jij hem wilt gaan schieten.

5. Probeer hard in de hoek te schieten

Dit zijn absoluut de moeilijkste plekken voor een keeper. Wanneer je de bal geplaatst en strak in de hoeken van het doel trapt, is de kans groot dat je een doelpunt gaat maken vanuit een strafschop. Train hier dus ook vaak op, zodat je tijdens de wedstrijd precies weet wat je moet doen.