Om tijdens de Ramadan alsnog een goede prestatie te leveren als voetballer, is het belangrijk om je dagelijks goed voor te bereiden op je trainingen en wedstrijden die je hebt.

Toch kun je het vasten prima combineren met een sport als voetbal. Hieronder geven we vijf essentiële tips die jou kunnen helpen om tijdens de Ramadan alsnog goed te presteren.

1. Eet zo gezond mogelijk

Zodra de zon onder gaat is het belangrijk om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Zorg dat je voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten binnen krijgt en eet tevens veel groente en fruit. Vezelrijke voeding zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel krijgt. Met name tijdens de Ramadan is het dus verstandig om veel vezels binnen te krijgen.

Voorbeelden: bonen, linzen, ongezouten noten, havermout, Brinta, chiazaden, pompoenpitten, zilvervliesrijst, volkoren pasta etc. Als je bij ons een schema op maat besteld, kunnen we nauwkeurig voor je uitrekenen welke voeding het beste bij je past voor, tijdens en/of na de Ramadan.

2. Optimaliseer je herstel

Zorg dat je ’s nachts goed slaapt en als het even kan (en als je er een goed gevoel bij hebt) is het verstandig om ook ’s middags even een dutje te doen. Je lichaam moet namelijk voldoende herstellen om tijdens de trainingen goed te presteren. Dagelijks heb je minimaal acht uur goede slaap nodig om optimaal te kunnen presteren. In deze blog geven we je 12 tips om je slaap te optimaliseren.

3. Gebruik je energie efficiënt

Omdat je minder energie tot je beschikking hebt, moet je efficiënter leren omgaan met je energieverbruik. Gebruik dus meer je voetbalintelligentie en laat vaker de bal gaan. De bal is immers sneller dan welke speler dan ook. Hierdoor houd je het met name tijdens de wedstrijden langer vol en lever je alleen arbeid op momenten dat het echt nodig is. Ook wanneer je voor jezelf gaat trainen, is het belangrijk om efficient te trainen. Probeer je trainingsintensiteit iets te verlagen, want je beschikt gewoonweg over minder energie.

4. Meet je calorie-inname

Zorg ervoor dat je weet hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je lichaam dagelijkse nodig heeft. Zo weet je zeker dat je gedurende de Ramadan niet te veel afvalt of in gewicht aankomt. Een app als MyfitnessPal kan je helpen om je dagelijkse calorie-inname inzichtelijk te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bij tekorten loop je namelijk een verhoogd risico op blessures, griepjes en andere fysieke klachten.

5. Plan je trainingen goed in

Zorg dat je de trainingen goed aanpast aan het vasten. Probeer altijd zo laat mogelijk je training in te plannen zodat je tijdens (bijv. met een dadel en water) of direct na je training kunt eten. Als in de ochtend of middag gaat trainen heb je namelijk al een groot gedeelte van je energievoorraad verbruikt. Hierdoor kun je je de rest van de dag vermoeid voelen en ben je minder geconcentreerd op school of werk.

Wanneer je genoodzaakt bent om in de ochtend/middag te trainen, is dat uiteraard ook gewoon mogelijk. Probeer dan wel de rest van de dag je energie zo efficient mogelijk te gebruiken door je lichaam niet meer zwaar te belasten.