We kennen allemaal wel het gevoel dat je hebt na een zware training of wedstrijd. Je voelt fysiek en mentaal een voldoen gevoel en je lichaam is toe aan rust. Het is dan ook belangrijk dat je je lichaam die rust gunt, op de juist manier.

Net zoals je voor een training of wedstrijd een goede warming-up doet en goede voeding binnenkrijgt, is het ook belangrijk om na je training bepaalde gewoontes te hebben. Met de vijf tips die hieronder zijn omschreven kun jij voor jezelf een optimale post-workout routine creëren.

1. Grounding / uitlopen

Nadat je een zware sessie achter de rug hebt, is het van belang dat je je hartslag weer op normaal niveau krijgt en je lichaam de ruimte geeft om in een herstelmodus te gaan. Uitlopen op natuurgras op je blote voeten, ook wel grounding genoemd, kan enorm bijdragen aan direct fysiek en mentaal herstel.

Door met je blote voeten in contact met de aarde te komen worden er elektronen overgedragen van de aarde naar je lichaam. Dit kan de kans op ontstekingen en ziektes verkleinen, je bloedsomloop verbeteren, spierpijn en stress verminderen en heeft nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

2. Stretchen

Nadat je hebt uitgelopen kan het enorm helpen om even kort je spieren te stretchen. Omdat je spieren veel inspanning hebben gehad is het goed om je doorbloeding te stimuleren en de spanning van je spieren af te halen. Statisch rekken kan daar enorm bij helpen. Ook een massagegun, een echte massage of een foamroller kan helpen en de kans op spierpijn verminderen.

3. Warm douchen

Je hoort mensen vaak zeggen dat ze een koude douche nemen na het sporten. Een koude douche kan zeker voordelen bieden voor je gezondheid, maar na een intense training is het toch echt verstandiger om een warme douche te nemen. Dit stimuleert namelijk je doorbloeding, brengt meer rust in je lichaam en helpt je daarom sneller te herstellen na je training of wedstrijd.

4. Vocht binnenkrijgen

Het drinken van water is natuurlijk enorm belang. Tijdens een hoge inspanning verlies je veel vocht en elektrolyten. Die wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aanvullen. Op basis van de kleur van je urine kon je o.a. controleren in hoeverre je bent 'uitgedroogd'. In het e-book SLEEP & NUTRITION gaan we dieper in op dit onderwerp en leer je alles over het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid vocht en voeding rondom een training of wedstrijd.

5. Complete maaltijd

Uiteraard is het natuurlijk ook belangrijk om goed te eten na een workout. Een complete gezonde maaltijd met de juiste verdeling macro- en micronutrienten brengt je lichaam weer helemaal in balans. Je hoeft niet perse binnen 10 minuten na je training te eten. Maar zorg dat je binnen een termijn van een aantal uur na je training goed eet. Ook op dit onderwerp gaan we dieper in in SLEEP & NUTRITION en geven we tal van gezonde voorbeeld-maaltijden die je kunt eten na je training of wedstrijd.