Centrale verdedigers, oftewel CV's, zijn zeer belangrijke spelers in een team. Een centrale verdediger is (meestal), in verdedigend opzicht, het laatste 'station' waar een aanvaller voorbij moet komen om in een 1-tegen-1 situatie met de keeper te komen.

Er zijn tal van manieren om het een centrale verdediger moeilijk te maken als aanvaller. Maar een goede centrale verdediger, kan het ook een aanvaller zeer moeilijk maken om een goede wedstrijd te spelen. We geven hieronder vijf tips hoe je als CV meer uit je spel kunt halen.

1. Handelingssnelheid

De opbouw begint vaak bij de keeper en de centrale verdedigers. Zodra je de bal ingespeeld krijgt, moet je snel kunnen handelen. Dit betekent dat je de bal snel goed onder controle moet krijgen en een goede strakke inspeelpass moet hebben om je middenvelders te bedienen. Dit noemen we handelingssnelheid.

2. Crosspass

Met een crosspass kun je in één keer 4-5 man uitspelen. Wanneer je vanuit de CV-positie een goede crosspass verlegt naar de rechts- of linksbuiten, kan hij direct de 1-tegen-1 aangaan en gevaar stichten in de 16 van de tegenstander. Met een gouden crosspass kun je je enorm goed onderscheiden als centrale verdediger.

3. Start- en reactiesnelheid

Als CV sta je vaak tegenover snelle spitsen. Middenvelders houden er dan graag van op ballen in de diepte te geven. Als verdediger moet je daar goed mee om kunnen gaan. Het hebben van een goede start- en reactiesnelheid is daarom essentieel. Op de eerste meters moet je je tegenstander direct kunnen pakken. Lukt dit niet? Dan ontstaat er gelijk een gevaarlijke kans voor de tegenstander. Ons programma SPEED bevat een ruim aanbod aan oefeningen en trainingsschema's waarmee jij aan dit belangrijke onderdeel kan worden.

4. Fysiek ijzersterk

Fysiek moet je super sterk zijn als CV. Hier heeft lengte nog niet eens wat mee te maken. Je moet duels continue 100% kunnen en durven aangaan.  Wanneer je elk duel volop in de strijd gaat, zal de spits minder snel ballen in zijn voeten ingespeeld krijgen. Wanneer hij tevens in de steekpass continue wordt afgetroefd, ben jij de absolute baas van het veld.

5. Rust aan de bal

Als centrale verdediger moet je rust uitstralen. Wanneer je aan de opbouw begint, is het fijn voor zowel je medespelers als voor de trainer dat je rustig aan de bal bent (indien nodig). Helemaal wanneer je 2-0 of 3-0 voor staat. Kijk uit met onnodige risicos's en bedien het spel op een zorgvuldige manier. Wanneer je als CV namelijk een risicovolle actie maakt, kan het direct fataal en in een doelpunt voor de tegenstander resulteren.