Zoals iedere positie zijn functie heeft, heeft een buitenspeler ook een functie. Een buitenspeler moet namelijk samen met de spits ervoor zorgen dat de productiviteit in het elftal hoog ligt. Dit betekent doelpunten maken en assists afleveren. Daar word je op afgerekend.

Om als buitenspeler te presteren, ben je uiteraard afhankelijk van de ballen die je vanuit het middenveld en vanuit de verdediging aangespeeld krijgt. Hoe sneller jouw team de bal van de ene kant naar de andere kant van het veld kan verplaatsen, hoe vaker jij in een 1-tegen-1 situatie terecht komt. Maar ook als buitenspeler zul je vanuit je eigen kwaliteiten moeten kunnen voetballen om het team te kunnen helpen. We hebben daarom vijf tips samengesteld waar iedere buitenspeler veel aan zal hebben.

1. Veld breed houden

Zorg dat je het veld breed houdt in balbezit. Je wilt namelijk de bal ontvangen terwijl je met je rug naar de zijlijn staat. Zo heb je overzicht over het hele veld en kun je makkelijker keuzes maken. Ga je bijv. de 1-tegen-1 aan? Of speel je een middenvelder of de spits in?

2. Eerste aanname

Om een 1-tegen-1 goed aan te gaan, is het van belang dat je eerste aanname goed is. Uiteraard ben je hierbij 100% afhankelijk van hoe je de bal ingespeeld krijgt. Maar wanneer je een goede bal ontvangt en je hebt een goede eerste aanname, kun je direct snelheid maken en je tegenstander voorbij spelen.

3. Oog voor de spits

Je moet je spits altijd zien. Met of zonder bal. Wanneer je de 1-tegen-1 aangaat en je speelt je tegenstander voorbij, wil je direct een goede voorzet afgeven op de spits. Wanneer je de 1-tegen-1 niet aangaat en de spits biedt zich aan, kun je via een één-tweetje heel makkelijk richting het doel voetballen. Oog voor de spits is dus van groot belang voor buitenspelers.

4. Snelheid (met en zonder bal)

Snelheid met of zonder bal is voor een buitenspeler een must. Je moet behendig zijn en goed kunnen dribbelen. Hiermee kun je namelijk makkelijker tegenstander voorbij spelen en een overtal-situtaie creëren waaruit je kunt scoren. Daarnaast moet je explosief kunnen reageren op steekballen vanuit het middenveld. Hierbij is je start- en reactiesnelheid iets waar je veel aan zou moeten werken.

5. Lef om acties te maken

De laatste tips die we je mee kunnen geven is: heb lef en durf acties te maken. Wanneer je als buitenspeler op de rem gaat spelen, heeft het team weinig aan je. Ondanks dat je eerste vier acties bijv. mislukken, moet je de vijfde keer gewoon weer de 1-tegen-1 aangaan. Buitenspelers kunnen in een wedstrijd namelijk wel 30 acties maken. Als daarvan 10 acties lukken en uit twee acties een doelpunt komt, heb je een uitstekende wedstrijd gespeeld.