Hoe train je je zwakke been? Wat voor oefeningen moet je doen om je zwakke been sterker te maken? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen in onze inbox.

Veel voetballers zijn gefascineerd van spelers met een sterk zwakke been, maar begrijpen vaak zelf niet echt waarom het belangrijk is om je zwakke been te trainen. Om je wat meer kennis te geven over de voordelen van het hebben van een sterk zwakke been, hebben we hieronder een aantal punten uitgeschreven.

1. Sneller controleren en wegdraaien

Met een sterk zwakke been krijg je automatisch een betere balbehandeling. Je kunt de bal namelijk zowel met links als rechts controleren. Dit betekent dat je niet geforceerd naar je sterke been hoeft te draaien en dan pas de bal onder controle krijgt. Je kunt nu letterlijk alle kanten op.

2. Sneller het spel laten gaan

Naast het makkelijker wegdraaien bij je tegenstander, kun je ook veel makkelijker een vervolgactie geven met de bal. Je kunt de bal crossen naar de andere kant van het veld om zo het spel sneller te verleggen. Je kunt ook simpelweg je medespelers makkelijker bedienen met een (steek)pass en hiermee het baltempo continue hoog laten liggen.

3. Afstandsschoten op doel

Zodra je een bal ontvangt rond de 16 kun je veel sneller en makkelijker wegdraaien bij je tegenstander. Daarnaast heb je minder tijd en ruimte nodig voor het creëren van een schot. Dit maakt jou een veel gevaarlijkere en productievere speler rond de 16.

4. Voorzetten geven

Je kent het wel; die spelers die eerst naar hun sterke been gaan kappen om dan pas een voorzet te geven. De spits kan door deze extra handeling niet meer goed in positie staan en hierdoor kan er weer een scoringskans voorbij gaan. Met name als buitenspeler moet je zowel met links als met rechts kunnen voorgeven. Zo houd je de snelheid in het spel en laat je je spits nooit te lang wachten.

5. Je bent uniek(er)

Als tweebenige voetballer ben je gewoonweg een unieke speler. Weinig spelers zijn sterk met links en rechts, puur omdat ze niet de tijd willen investeren om hun zwakke been sterker te maken. Wil jij wel deze uren maken? Dan garanderen wij jou dat je (grote) stappen omhoog gaat maken in je carrière.