Spitsen zijn één van de belangrijkste schakels binnen een voetbalteam. Een spits staat in de as van het veld en in de punt van de aanval. Als we kijken naar de beste voetballers ooit, zijn het meestal spitsen. Spitsen kunnen dus geniaal zijn, maar dat geldt niet meer iedere spits.

Wanneer is een spits niet goed genoeg? Wanneer mag een trainer besluiten om een spits op de bank te zetten en iemand anders de kans geven om zich te bewijzen?

1. Toont geen 100% inzet

Als voetballer begint het allemaal bij inzet. Je teamgenoten en de trainer mogen je afrekenen op alles, maar als jij 100% inzet toont, kan niemand daar iets negatiefs over zeggen. Toon je geen inzet? Wees dan niet verbaasd dat de trainer je op de reservebank plaatst.

2. Is niet productief genoeg

Spitsen moeten scoren. Zolang jij geen doelpunten maakt, heeft jullie team eigenlijk niks aan jou. Tenzij je als 'valse' spits speelt en je voornamelijk in de spits staat om het spel te verdelen. Maar ook dan zul je een bijdrage moeten leveren aan de productiviteit van het team d.m.v. assists en goals.

3. Is niet slim of sterk genoeg

Als spits moet je slim of sterk zijn. Als je allebei bent, is het natuurlijk helemaal mooi. Je moet namelijk duels aangaan en die duels ook winnen. Als je fysiek niet sterk genoeg bent, moet je slim zijn. Dan moet je dus duels zien te ontwijken en op een andere manier je tegenstander te slim af zijn. Explosiviteit en snelheid is hier een mooi voorbeeld van.

4. Heeft geen individuele acties

Spitsen moeten individuele acties kunnen maken, helemaal als de buitenspelers in je team je niet voldoende kunnen bedienen. Met name rondom de 16 moet een spits dodelijk zijn en acties kunnen maken. Train hier dus goed op.

5. Is alleen maar negatief

Aan negatieve spitsen heb je niks. Continue lopen zeuren dat niemand hem de bal goed aanspeelt, niemand hem begrijpt, iedereen slecht kan voetballen, de keepers slecht is, etc. Je schiet er niks mee op. Sterker nog, het is een goede reden voor een trainer om je te wisselen en iemand anders in de spits te zetten.