Verdedigende middenvelders bestaan er in alle soorten en maten. Je hebt de stofzuigers als N’golo Kante of de spelverdelers als Toni Kroos, maar wat belangrijk is dat je als verdedigende middenvelder voldoet aan de minimale eisen om op deze positie te kunnen spelen.

Hieronder hebben wij vijf kwaliteiten omschreven waar je als verdedigende middenvelder op z’n minst aan moet voldoen:

1. De bal durven op te eisen

Als verdedigende middenvelder moet je de bal durven op te eisen tijdens de opbouw. Zodra de opbouw start vanuit de keeper, moet jij jezelf vrij kunnen spelen vanuit de as van het veld en een aanval proberen op te zetten.

2. Tweebenig

Tweebenige spelers kunnen makkelijker het spel verplaatsen en de bal sneller rond laten gaan. Als verdedigende middenvelder is het een strenge eis dat je in ieder geval een bal met je verkeerde been naar een van je medespelers kunt spelen.

3. Overzicht en inzicht

Vanuit de as van het veld kun je precies zien waar de ruimtes liggen. Hier moet je 100% gebruik van kunnen maken door goed het overzicht te bewaren. Balbehandeling is tevens een zeer essentieel onderdeel om sneller te kunnen handelen om de bal te verleggen.

4. Verdedigende kwaliteiten

Je positie zegt het al: verdedigende middenvelder. Je moet dus met name tijdens omschakelmomenten meeverdedigen en op de juiste momenten weten in te grijpen. Wanneer je goede tackles kunt maken en sterk bent in de duels, ben je absoluut geschikt voor deze positie. Bekijk de video hieronder van Kanté maar eens.

5. Loopvermogen

Dit is misschien wel de belangrijkste kwaliteit van een verdedigende middenvelder. Omdat je zowel aanvallend als verdedigend veel meters moet maken, zul je conditioneel ijzersterk moeten zijn.