Waarom breken heel veel talentvolle voetballers niet door? Je hebt vast wel eens een jong talent gezien waarvan jij waarschijnlijk dacht: dat wordt de nieuwe Messi. Deze denkwijze wordt vaak gevormd op basis van de manier waarop jij een speler ziet voetballen.

Deze waarneming is dus vaak puur gebaseerd op het voetballende vermogen die een speler op dat moment heeft. Echter is er meer nodig dan een 'voetballend vermogen' om de top te bereiken. In deze blog hebben we vijf belangrijke redenen omschreven waarom veel talenten het niet redden.

1. Te makkelijk denken

Het profvoetbal halen gaat niet zomaar. Je moet er hard voor werken, vallen en opstaan en continue in blijven geloven. Veel talentvolle voetballers denken echter dat ze er al zijn, terwijl ze nog een hele lang weg te gaan hebben. Dit onderdeel moet absoluut meer aandacht krijgen in het jeugdvoetbal.

2. Zwakke punten krijgen te weinig aandacht

Met name op jonge leeftijd is het belangrijk om zwakke punten te ontwikkelen naar sterke punten om daar later profijt uit te halen. Dit kan doorslaggevend zijn of een voetballer het gaat maken, of niet. Met name de tweebenigheid, snelheid, explosiviteit en mentaliteit van jonge spelers moet veel meer aandacht krijgen.

Work 💪 #mancity

Een bericht gedeeld door Manchester City (@mancity) op

3. Negatief laten beïnvloeden door medespelers, vrienden en/of familie

Met name op jonge leeftijd zijn voetballers behoorlijk beïnvloedbaar. Logisch, want vaak weten ze zelf nog niet helemaal wat ze willen. Echter kan dat leiden tot risicovolle situaties. Jonge spelers moeten daarom al vroeg zelfstandig en doelgericht worden, zodat ze niet snel negatief beïnvloed kunnen worden.

4. Blessuregevoeligheid

Uiteraard is een gedeelte van het fysiek van een speler genetisch bepaald, maar je kunt je blessuregevoeligheid absoluut verkleinen door meer te trainen. En met meer trainen bedoelen we: sportspecifieke krachttrainingen. Voor voetballers is krachttraining belangrijk om niet alleen de spieren sterker te maken, maar ook de pezen, botten, banden en gewrichten.

5. Verkeerde club/trainer

Soms kan het verstandig zijn om een andere club te zoeken. Uiteraard moet deze keuze niet te snel gemaakt worden. Maar als een talent te weinig ruimte krijgt om zich door te ontwikkelen of zelfs daarin wordt tegenhouden, kan een andere trainer of club een positieve verandering brengen in de voortgang van een talent.