Bijna iedere voetballer heeft wel eens ruzie met zijn trainer gehad. Een trainer heeft een rol waarbij het belangrijk is dat hij de lijnen uitzet en daarbij is het belangrijk dat de spelers daarin mee gaan. Respect voor je trainer is belangrijk, maar dat moet uiteraard wel eerst afgedwongen worden.

Desondanks bepaalt de trainer uiteindelijk welke 11 spelers in de basis staan, wie er op de bank zitten en op welke positie de spelers komen te staan. Maar wat als je het er niet mee eens bent? Wat als je vaak ruzie hebt met je trainer en daardoor niet aan speelminuten komt?

1. Voer je taken goed uit in het veld

Luister goed naar de tactische keuzes die de trainer maakt. Wanneer je als team moet druk zetten, moet je zorgen dat je dit 100% doet en geen 70%. Probeer goed vanuit je positie te voetballen en voer je taken goed uit.

2. Bespreek problemen in een persoonlijk gesprek

Zit je ergens mee? Ben je het niet eens met bepaalde keuzes die er zijn gemaakt? Vind je dat je onterecht wissel staan? Probeer geen conflicten te veroorzaken maar ga altijd eerst een persoonlijk gesprek onder vier ogen aan met je trainer.

3. Houd emoties onder controle

Helemaal bij een wissel die in jouw ogen onterecht is, is het verstandig om je emoties onder controle te houden. Wanneer je je emoties laat gaan, kunnen er woorden uit je mond komen waar je achteraf spijt van krijgt. Denk zoveel mogelijk in teambelang.

4. Regels zijn regels, houd je daaraan

Zorg dat je op trainings- en wedstrijddagen op tijd op het complex aankomt, de kleedkamer netjes achterlaat, geen onnodige gele- of rode kaarten pakt etcetera. Dit kunnen namelijk allemaal aanleidingen zijn om ruzie te krijgen met je trainer.

5. Voer geen discussies tijdens een wedstrijd

Ga niet tijdens de wedstrijd in het veld een discussie voeren met je trainer. Ook niet tijdens de rust. Als je ergens mee zit, probeer dan te wachten tot de wedstrijd is afgelopen en bespreek de gevoelige dingen onder vier ogen.


Wil jij je conditie individueel kunnen testen? Of ben jij een trainer die meer inzicht wilt krijgen over de conditionele staat van je team? Bestel dan het e-book Conditietesten via de afbeelding hieronder.