Racisme komt vandaag de dag helaas nog wereldwijd voor. Ondanks de vele campagnes die er worden gevoerd, hebben veel samenlevingen nog behoorlijk veel last van racisme. Ook in de topsport. Zo zien we regelmatig berichten voorbij komen over discriminerende fans in Italiaanse en Oost-Europese voetbalcompetities.

Maar wat kun je er tegen doen? Hoe kunnen we met z'n allen racisme elimineren en ervoor zorgen dat de daders worden bestraft? Hieronder hebben we 5 manieren omschreven hoe je kunt reageren als je te maken krijgt met racisme.

1. Stap van het veld

Maak een duidelijk zichtbaar gebaar en stap van het veld. Of de rest van je team je gaat volgen of niet, zodra je daadwerkelijk de keuze maakt om van het veld te stappen, zal iedereen beseffen hoe diep het je raakt.

2. Deel je ervaring op social media

Zorg dat je je ervaring deelt op Instagram of Facebook. Tegenwoordig worden dit soort berichten heel snel gedeeld en zal iedereen te weten komen op wat voor schandalige manier je bent beledigd/behandeld. Hierdoor wordt men bewuster en zal racisme uiteindelijk minder vaak voor komen.

3. Laat je club een officiële statement publiceren

Stap naar de directie van je club en laat ze een officieel bericht de wereld in sturen. Een club heeft vaak een hogere status dan een speler, dus zal zo'n bericht veel sneller in de media belanden. Hoe meer aandacht het incident krijgt, hoe beter.

4. Haal brandstof uit negativiteit

Laat je niet negatief beïnvloeden door racisme. Zorg dat je de negativiteit kan omzetten in positiviteit door bijv. nog meer je beter te gaan doen en nog harder te werken op succesvol te worden. Als je dit kan, kun je heel ver komen als sporter en als mens.

5. Reageer niet gelijk op emotie maar met je verstand

Probeer niet een reactie te geven in een emotionele bui. Houd altijd je verstand erbij en probeer een slimme keuze te maken. Een reactie op emotie leidt namelijk vaak tot spijt. Uiteraard heb je dit niet altijd onder controle, maar probeer hier wel rekening mee te houden.