Iedere voetballer krijgt te maken met teleurstellingen. Vroeg of laat zul je ervaren hoe het is om even helemaal nergens meer zin in te hebben en gedemotiveerd te zijn. Hoelang je in de teleurstelling blijft hangen is echter geheel afhankelijk van de mindset die jij hebt.

Hieronder hebben we vijf korte tips omschreven die je kunnen helpen om een teleurstelling beter te verwerken. Lees niet te snel over de tips heen, maar zorg ervoor dat je ze goed tot je door laat dringen tot dat je ze helemaal begrijpt.

1. Blijf bij je doel

Waar ben je momenteel mee bezig? Waarom doe je wat je momenteel doet? Laat een tegenslag nooit je doel in de weg staan of helemaal doen vergeten. Het is belangrijk dat je strikt bij je doel blijft.

2. Ga verder, maar leer van je fouten

Het leven gaat door, maar leer wel van je fouten. Dat is heel belangrijk. Wat heb jij precies fout gedaan? En hoe kun je ervoor zorgen dat je het de volgende keer goed doet. Bij een teleurstelling komen een hoop wijze lessen kijken en het is daarbij belangrijk dat je er goed van leert.

Dit bericht bekijken op Instagram

No words needed. 🙃 Getty 📸

Een bericht gedeeld door Ballin FC (@ballinfc) op

3. Neem advies aan van 'experts'

Een expert is iemand die al (meerdere keren) heeft ervaren hoe een soortgelijke teleurstelling voelt. Hij of zij kan je daarin goed adviseren hoe jij goed over zo'n teleurstelling heen komt. Ben jij bijvoorbeeld geblesseerd en kom je er mentaal maar niet overheen? Praat dan met iemand die ook (langdurige) blessures heeft gehad. Zo iemand kan jou namelijk goede adviezen geven uit eigen ervaring.

4. Werk harder en doelgerichter

Een grote teleurstelling verwerken kun je het beste doen door vervolgens keihard gas te geven. Zorg ervoor dat je beter wordt van de tegenslag die je hebt ervaren. Laat het een motivatiebron zijn. Ga bijv. vaker naar de sportschool en train meer voor jezelf op het veld.

5. Tel je zegeningen

Bij een teleurstelling denk je vaak aan wat je niet hebt en vergeet je eigelijk wat je allemaal wel hebt. Tel daarom altijd je zegeningen bij een grote teleurstelling. Wat heb je wel? Ben je gezond? Heb je je familie nog? Heb je leuke vrienden? Ben je financieel gezond? Vaak vergeten we als mens hoeveel we wel niet hebben en focussen we ons alleen op de negatieve aspecten.

6. Accepteer dat je fouten mag maken

Iedereen maakt fouten. Voetbal is een spel van fouten, anders zou er nooit iemand een doelpunt kunnen maken of een wedstrijd winnen. Het is daarom goed om te beseffen dat je fouten mag maken. Vandaag ben jij de persoon die de grote fout maakt, volgende week is het weer iemand anders. Dat is voetbal. En dat is de sport waar je voor gekozen hebt.