De back-positie wordt vaak gezien als een positie waar niemand wil spelen, maar als we in het profvoetbal kijken zien we genoeg voorbeelden van backs die hun positie uitstekend invullen en zowel aanvallend- als verdedigend van grote waarde zijn voor een elftal. Om jezelf te ontwikkelen tot een betere back, zul je individueel een aanvulling moeten geven aan je trainingen. Maar waar moet je je precies om focussen om een betere back te worden? 1. Vallende bal op de spits Met dit soort passes is iedere spits blij. De back hebben vaak de ruimte om een goede vallende bal op een spits te spelen. Hierdoor kan het team makkelijker en sneller de bal rond laten gaan en de tegenstander met mooi voetbal kapot spelen. 2. Reactiesnelheid Met name in een counter van de tegenstander kan de reactiesnelheid van een back doorslaggeven zijn. Vaak worden de trage backs opgezocht en simpel gepasseerd, waaruit een doelpunt kan leiden.

3. Overzicht In aanvallend opzicht moet je als back precies weten waar je de bal gaat spelen en naar wie. Overzicht is een kwaliteit die je jezelf aan kunt leren. Een speler met een goed overzicht heeft vaak een goede aanname, weet precies wat er om zich heen gebeurd en voetbalt met zijn hoofd omhoog. 4. Passing Met name de strakke passes over de grond moeten als rechts- of linksback altijd goed worden ingespeeld. Ballen die te slap door de as van het veld worden gespeeld, kunnen namelijk direct leiden tot een gevaarlijke een tegenaanval. 5. Sprongkracht Als back kun je tijdens een wedstrijd regelmatig in een luchtduel terecht komen. Het is hierbij belangrijk dat je alle duels worden, want één verloren duel kan altijd direct fataal zijn.


Nog geen profiel op het grootste online voetbalnetwerk van Nederland? Meld je dan hieronder gratis aan als voetbalspeler of trainer op Voetballoopbaan.nl! 7CCBC8D4-8749-4555-A120-91A9F3C24D09