Talentvolle voetballers hebben meestal een mooie toekomst voor ogen. Echter beseffen ze vaak niet hoe gevaarlijk het is om op jonge leeftijd stil te komen staan in je ontwikkeling.

Met name voor voetballers rond de 16 jaar oud, is het van essentieel belang om je goed voor te bereiden op de 'grote stap' richting de senioren. Er zijn een aantal doorslaggevende factoren om de stap van jeugd- naar seniorenvoetbal zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder nemen we de 5 belangrijkste aandachtspunten stap voor stap door.

1. Techniek

Techniek is een begrip die allereerst uitgesplitst moet worden voor je ermee aan de slag gaat. Als we het hebben over een speler met een goede techniek, wordt er vaak gedacht aan een speler met een goede individuele actie. Maar techniek zit hem niet alleen daar in. Techniek betekent ook je balbehandeling, handelingssnelheid, balaanname, traptechniek (passing lang/kort, schot) en koptechniek (hoe je een hoge bal timed en kopt) etc. Zorg dus dat je breed inzet tijdens je trainingen en zoveel mogelijk onderdelen meeneemt die onder het begrip 'techniek' vallen.

2. Wendbaarheid

Hoe wendbaarder je bent, hoe makkelijker je kunt voetballen. Wendbare voetballers lopen op hun voorvoeten en kunnen snel van richting veranderen. Ze zijn lichtvoetig en vaak lastig om te verdedigen. Denk maar aan spelers als Lionel Messi. Dat is een typisch voorbeeld van een voetballer die wendbaar is. Je kunt je wendbaarheid trainen door op je voorvoeten te leren lopen, dribbeloefeningen te doen met hordes en plyometrische oefeningen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Uiteraard zijn wij (@voetballoopbaan) er ook voor je om je te motiveren en inspireren om harder te gaan dan je nu werkelijk doet. Maar in principe zou je jezelf ook iedere dag moeten pushen om keihard te knallen. Het is een keuze. Go hard of go home. 5 tips om jezelf meer te motiveren? 1. Stel een concreet doel 2. Maak een visionboard 3. Train vaker zodat je bij jezelf ziet dat je steeds beter wordt 4. Kijk compilatievideo’s op YouTube van je ‘voorbeeldspeler’ 5. Follow: @voetballoopbaan 😜 🔥 | Volg de individuele trainingsprogramma’s Snelheid & Explosiviteit, Techniek & Dribbels en Gym Routine om je techniek, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen naar een hoger niveau te brengen! Link staat in de bio. 🔗 | www.voetballoopbaan.nl: link in bio 🏋🏽‍♂️ | Trainingsprogramma’s (e-books): link in bio 📬 | Vragen: Info@voetballoopbaan.nl 📸 | @soccratesimages

Een bericht gedeeld door Voetballoopbaan.nl (@voetballoopbaan) op

3. Atletische ontwikkeling

De moderne voetballer begint steeds meer op een échte atleet te lijken en dat zal in de toekomst alleen maar blijven groeien. Een atletische voetballer is vaak in de sportschool te vinden en traint veel voor zichzelf. De volgende type trainingen spelen een belangrijke rol om een atletisch lichaam te ontwikkelen:

- Kracht

- Explosiviteit

- Blessurepreventief

- Snelheid

- Core Stability

- Coördinatie

- Lenigheid

4. Mindset

Mentaliteit, mindset, discipline, wilskracht, het komt vaak op hetzelfde neer. Als voetballer is het belangrijk om zowel fysiek als mentaal sterk te zijn. Je fysiek kun je makkelijk trainen, maar mentaal gaat het wat lastiger. Je komt er namelijk vaak pas achter hoe mentaal sterk je bent wanneer je een tegenslag heb ervaren.

Tegenslagen komen voor voetballers o.a. voor in (zware) blessure, conflicten, een vormdip, een periode als wisselspeler of wanneer je vanwege slechte prestaties je club moet verlaten. Door tegenslagen positief te benaderen, zul je mentaal groeien. Het lezen van biografieën van (ex) profvoetballers kan helpen om meer inzicht te krijgen over hoe je positief met een tegenslag kan omgaan. Boeken als Ik, Zlatan, Heart of a Lion (Memphis), Helder, en Cristiano Ronaldo zijn zeer inspirerende boeken waar je veel van kunt leren.

5. Voeding

De waarde van voeding wordt in de voetbalwereld helaas nog behoorlijk onderschat. Dit is een slecht, maar ook een goed teken. Het is slecht omdat slechte voeding het gewoonweg je blessurerisico verhoogt, energieniveau verlaagt, prestaties verslechtert en je gezondheid benadeelt.

Maar het is goed, omdat het betekent dat er nog veel winst te behalen valt op het gebied van voeding, helemaal voor talentvolle voetballers. Je kunt jezelf makkelijker onderscheiden ten opzichte van andere voetballers waardoor je al snel een voorsprong kunt pakken op eventuele concurrenten.