Je ziet het overal, in het profvoetbal en in het amateurvoetbal; spelers die agressief gedrag vertonen naar hun eigen teamgenoten.

Hieronder hebben we 4 redenen samengesteld om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Want ondanks dat de emotie vaak begrijpelijk is, zal dit nooit een positief effect geven op een team.

1. Denk in teambelang

Denk altijd in teambelang. Als agressie je emoties overheersen, denk je puur in eigen belang. Houd jezelf dus altijd in en probeer zaken waar je het niet mee eens bent op een volwassen manier uit te spreken. Je kunt de desbetreffende speler ook even apart nemen na de training/wedstrijd.

2. Spelers kunnen onzeker worden

Met name de jongere spelers kunnen behoorlijk onzeker worden wanneer een teamgenoot helemaal tekeer gaat tegen hem. Wees dus volwassen en probeer altijd je mentale balans te houden als iets even niet loopt zoals jij wilt. Sergio Ramos liet in de actie hieronder al zien zichzelf niet te kunnen beheersen.

3. De trainer is genoodzaakt sancties op te leggen

Trainers moeten consequent zijn in het straffen van spelers. Het maakt dus niet uit hoe belangrijk je voor het team bent, ook jij zal gestraft worden wanneer je wangedrag vertoont. Houd hier dus altijd rekening mee.

4. Denk aan je voorbeeldfunctie

Als voetballer heb je een voorbeeldfunctie. Niet alleen naar je teamgenoten, maar ook naar de spelers die jonger dan jij zijn en de toeschouwers. Probeer dus ook naar je teamgenoten altijd zo volwassen mogelijk te zijn. Agressie is een niet positief en zal dan ook nooit helpen een bepaalde situatie te verbeteren.