Hoe word ik een profvoetballer? Hoe kan ik voor mezelf een oefenstage regelen bij een profclub? Het is niet altijd even makkelijk om de route van amateur naar een profvoetballer te bewandelen, maar sommige zaken heb je toch echt meer in eigen hand dan je had verwacht.

Je kunt namelijk een hoop zaken zelf ‘uitproberen’ om je kansen in het profvoetbal voor jezelf te vergroten. Hieronder hebben wij een aantal tips samengesteld waar je in de toekomst wellicht veel profijt van kan hebben:

1. Goed presteren tijdens wedstrijden

Dit is absoluut de beste en meest logische manier om een testtraining bij een profclub af te dwingen. Bij een amateurclub kunnen de roddels hard gaan wanneer jij wekelijks als een baas op het veld staan, dus daarmee vergroot jij automatisch de kans dat scouts daar ook van op de hoogte worden gesteld. Na een aantal goede wedstrijden zul je vanzelf uitgenodigd worden voor een oefenstage.

2. Aansluiten bij een academy

Academy's en voetbalscholen hebben vaak net wat meer netwerk dan een gemiddelde voetbalclub. Omdat de trainers bij een academy dichterbij scouts van profclubs staan en veel met ze samenwerken, kunnen ze makkelijker een testtraining voor je afdwingen dan bij een reguliere voetbalclub.

3. Try outs

Regelmatig worden er Try Outs georganiseerd door profclubs in het binnen- en buitenland. Je kunt je hier dan voor aanmelden en kans maken om uitgenodigd te worden om jezelf te laten zien tijdens een training of wedstrijd. Meestal moet je wel betalen om deel te mogen nemen aan een Try Out. Wees extra voorzichtig met het overmaken van geld, want er wordt ook vaak misbruik gemaakt door oplichters.

4. Je Voetbal-CV doormailen naar clubs

Je Voetbal-CV op Voetballoopbaan.nl krijgt automatisch een persoonlijke URL (bijvoorbeeld www.voetballoopbaa.nl/bart.van.dijk) die je kunt gebruiken om te 'solliciteren' bij profclubs. Je kunt de link van je CV samen met een motivatiebrief doormailen naar diverse profclub. De club kan vervolgens een kijkje nemen op je Voetbal-CV en je eventueel uitnodigen voor een testtraining.

Nog geen Voetbal-CV? Meld je hier aan