Als back ben je er verantwoordelijk voor om de links- of rechtsbuiten van de tegenstander een lastige wedstrijd te bezorgen. Ze mogen je eigenlijk geen enkele keer passeren, want één geslaagde actie kan al fataal zijn en resulteren in een doelpunt voor de tegenstander.

Ondanks het feit dat een back vaak nog rugdekking krijgt van de centrale verdedigers, blijft het absoluut een belangrijk positie die niet onderschat mag worden. Maar waar herken je een back aan die niet voldoende kwaliteiten heeft voor zijn positie?

1. Traag

Een trage back is vaak een veelbesproken onderwerp tijdens een tactische bespreking van de tegenstander. Ze worden vaak gebruikt om kansen te creëren en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zorg dus dat je als back regelmatig je snelheid traint.

2. Angst

Zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht kan angst voor grote problemen zorgen voor een team. Backs die bijv. niet voorruit durven te voetballen brengen het baltempo omlaag en zorgen dat een team minder aanvallend voetbal speelt. In verdedigend opzicht zorgt angst er vaak voor dat je ze continue een 1 tegen 1-situatie met je gaan opzoeken.

3. Te wild aan de bal

Wilde backs kunnen vaak voor veel problemen zorgen. Ze maken te snel grove overtredingen en pakken daardoor onnodige kaarten. Verder willen ze vaak te snel dribbelen met de bal en op avontuur gaan. Dit leidt vaak tot onnodige solo's, mislukte voorzetten en foute passes.

4. Geen overzicht

Vanuit de backpositie heb je een mooi overzicht over het hele veld. Om de bal goed aangespeeld te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je altijd 'open' staat (met je rug tegen de zijlijn). Als je eenmaal de bal hebt, moet je met kin naar voren spelen (hoofd omhoog), zodat je met de bal aan je voet goed het overzicht kunt houden. Dan kun je precies zien waar de ruimtes liggen en daar de bal naar toe spelen. Helaas is deze taak niet voor iedere back even makkelijk te vervullen.