Talenten, we hebben er genoeg van in Nederland. Het barst van de talenten in vrijwel alle leeftijdscategoriën, maar inmiddels weten we allemaal wel dat talent niet voldoende is. Talent is puur een basis waar je over beschikt. Deze basis zul je moeten uitwerken.

Er zijn een hoop talenten die niet over bepaalde eigenschappen beschikken die wel nodig zijn om het profvoetbal te halen. Bij de meeste talenten gaat het om de volgende eigenschappen:

1. Omschakeling

Bij een omschakelmoment kun je zien hoe een speler denkt. Veel scouts letten hier ook op. Zelfs in het profvoetbal zijn er nog spelers die hier in falen. Dit is dan ook vaak een reden waarom veel talentvolle jeugdspelers überhaupt het profvoetbal niet halen en sommige profs nooit de absolute top zullen halen.

2. Trainingsmentaliteit

Je moet iedere training 100% willen geven. Als je in de jeugd al laks bent en niet alles geeft tijdens de trainingen, is de kans klein dat je het profvoetbal gaat halen. Vroeg of laat zul je namelijk afhaken. Als je je hele jeugd met een slappe mentaliteit traint, wordt het heel moeilijk om in de senioren opeens een knop om te schakelen en wel alles te geven.

3. Omgaan met gezag

Kan jij er tegen als een trainer tegen je schreeuwt? Kan jij tegen kritiek? Veel talentvolle voetballers zijn hier allergisch voor. Ze denken vaak dat ze het al gemaakt hebben en kunnen slecht omgaan met gezag. Dit is een gevaarlijke mindset als je het profvoetbal wilt halen.

4. Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen komen voetballers tegen in de vorm van blessures, verliezen van een basisplaats, een vormdip, conflicten met trainers etc. Veel talentvolle spelers vinden het moeilijk om hier mee om te gaan. Toch is het een essentieel onderdeel om de top te kunnen halen, want je zult er hoe dan ook mee moeten gaan dealen.