Myenty Abena groeide deels op in de jeugdopleiding van FC Utrecht, maar wist nooit zijn debuut te maken in de Domstad. Ondanks dat hij bij Jong FC Utrecht dicht tegen het eerste elftal aan zat, besloot hij op 22-jarige zijn geluk elders te beproeven. Hij vertrok naar de Graafschap waar hij zich na één seizoen in de kijker speelde bij de Slowaakse club Spartak Trnava.

Hoe hij uiteindelijk via een indrukwekkende omweg bij de Hongaarse topclub Ferencvárosi TC belandde, bespreken we met Abena in dit Membership Exclusive interview.

Myenty, hoe gaat het met je? Hoe is het leven in Hongarije?

Het gaat goed het hier, het leven in Hongarije bevalt mij prima. Je hebt hier meer mensen die Engels spreken dan in Slowakije dus het leggen van contact gaat ook een stuk makkelijker. Ik woon in Boedapest, echt een mooie grote stad waar genoeg te beleven is.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Myenty Abena (@abenaofficial14)

Klinkt goed. Als we even teruggaan naar je jeugd. Je groeide op in de jeugdopleiding van FC Utrecht. Hoe komt het dat je daar nooit je debuut wist te maken?

Ja klopt, ik ben zestienjarige leeftijd van Elinkwijk naar FC Utrecht gegaan. Ik heb daar helaas nooit mogen debuteren omdat er destijds veel spelers waren op mijn positie die veel meer ervaring hadden. Maar gelukkig kon ik me wel goed ontwikkelen bij Jong FC Utrecht, want daarmee speelde we destijds al in de Juplier League (tegenwoordig Keuken Kampioen Divisie).

Uiteindelijk ben je van Jong FC Utrecht naar De Graafschap gegaan. Waarom koos je voor de Graafschap? Had je ook andere opties?

⁠Ik heb voor De Graafschap gekozen omdat zij destijds een duidelijke plan hadden wat mij echt motiveerde. Ze wilde mij verder laten ontwikkelen en voorbereiden om een eventuele stap te maken naar Engeland. Uiteindelijk is mijn pad vooralsnog anders gelopen, maar het plan was goed. En daarnaast wilde ik gewoon heel graag in een eerste elftal spelen. Er waren nog wat andere opties. Ik kon bijv. ook naar Fortuna Sittard en naar Cyprus, maar dat vond ik toen nog te ver van mijn vertrouwde omgeving.

Embed from Getty Images

Wat vond je van het niveau bij de Graafschap in vergelijking tot FC Utrecht? 

⁠Bij FC Utrecht speelde ik natuurlijk met een jong elftal in de Jupiler League en hadden we eigenlijk heel weinig druk. Maar bij De Graafschap was dat compleet anders. We speelden echt voor promotie dus ik merkte al gauw dat ik wekelijks veel druk voelde vanuit de club en de supporters. Maar daar heb ik juist heel veel van geleerd.

In 2019 besloot je een avontuur aan te gaan bij Spartak Trnava in Slowakije. Hoe kwam je bij deze club terecht?

⁠Ik kwam op een zijspoor terecht bij De Graafschap. Ik speelde daar rechtsback, wat niet mijn voorkeurspositie was, en er werd een rechtsback gehaald die precies aan een typische rechtsback-profiel voldeed. Ik had al meerdere keren aangegeven dat ik liever centraal achterin speel maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Ondanks dat ik echt een hele goede band had met de fans van De Graafschap, vond ik dat ik elders mijn weg moest vinden.

Vervolgens werd ik gebeld door mijn zaakwaarnemer met de vraag of ik een transfer naar Slowakije aandurfde. De trainer van FC Spartak Trnava zag video's van mij op YouTube en ik was precies de type speler die hij mistte in zijn selectie. Ik heb geen enkele seconde geaarzeld, ik was binnen twee dagen in Slowakije.

Snel gehandeld! Wat waren je eerste ervaringen met Spartak Trnava en Slowakije?

⁠Mijn eerste training was met een fitness coach van de club die toen eigenlijk niet zo aardig was. Hij sprak geen woord Engels en hij nam niet echt de tijd om de oefeningen die ik moest doen goed uit te leggen. Hij deed het een keer voor en ik kreeg geen eens de gelegenheid om vragen te stellen. Maar ik trok me er toen niet zoveel van aan. Het grappige is dat we uiteindelijk nog beste vrienden zijn geworden. Ik kwam daar aan in de winter en heb uiteindelijk de rest van de competitie alle wedstrijden gespeeld. We hebben zelfs nog de finale van de Slowaakse beker gewonnen. Ik mocht van de trainer tijdens de penalty-reeks de winnende penalty nemen en scoorde hem. Toen heb ik mezelf soort van op de kaart gezet in Slowakije.

Embed from Getty Images

En toen klopte de Slowaakse topclub Slovan Bratislava aan. Hoe verliep deze transfer?

Toen ik naar Slowakije vertrok zei mijn zaakwaarnemer gelijk tegen mij dat er een topploeg in de competitie is waar ik eventueel naar toe zou kunnen gaan als ik het goed ga doen bij Spartak Trnava. Met dat doel voor ogen ben ik elke wedstrijd 100% gegaan. De klassieker in Slowakije is Spartak Trnava tegen Slovan Bratislava. Dat was voor mij dé wedstrijd om mezelf in de kijker te spelen. Dat deed ik ook, waardoor ze gelijk na de wedstrijd contact opnamen met mijn zaakwaarnemer. Het enige wat hij zei toen hij me belde was: "I told you".

Ik had het ergens wel gehoopt om deze stap te maken, maar met alleen hoop kom je er niet. Er was natuurlijk veel werk aan de winkel. En mijn drive en motivatie was veel te groot om deze kans aan mij voorbij te laten gaan. Toen ben ik in de zomer van 2019 vertrokken naar Slovan Bratislava.

Wat was je eerste ervaring bij Bratislava? Wat waren bijv. de grootste verschillen tussen wonen & spelen bij Spartak Trnava en bij Slovan Bratislava? 

⁠Slovan heeft een grote naam en ik verhuisde van het kleine stadje Trnava naar de hoofdstad Bratislava. De stad, het stadion, de fans, letterlijk alles was beter. Waar ik bij Spartak Trnava alleen met Slowaakse jongens speelde, had ik bij Slovan bijv. al twee Nederlandse jongens in mijn team: Mitch Apau en Joeri de Kamps. Zij lieten mij gelukkig al heel snel thuisvoelen door mij te introduceren aan alle spelers en mij de stad te laten zien.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Myenty Abena (@abenaofficial14)

Wat heb je allemaal bereikt bij Slovan en hoe ben je via Slovan bij Ferencváros terecht gekomen?

⁠Ik heb 3,5 jaar bij Slovan gespeeld waarin ik drie keer landskampioenen ben geworden, twee keer de Slowaakse beker won, één keer ben uitgeroepen tot beste speler van het seizoen en daarnaast ook nog in de voorronde Champions League, de Europa League en de Conference League heb gespeeld.

De eerste keer toen we ons plaatste voor de Europa League scoorde ik een hele belangrijke goal tegen PAOK waardoor we in de eerste wedstrijd met 1-0 wonnen. De return verloren we met 3-2 waardoor we ons plaatste ten koste van PAOK. Dat was overigens één van mijn gekste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld.

Toen we met Slovan in de voorronde Champions League tegen Ferencváros speelde, viel ik op bij de club. Uiteindelijk hebben ze mij een halfjaar later (januari 2023) overgenomen van Slovan en sindsdien speel ik in Hongarije.

Naast clubvoetbal ben je ook vaste international van Suriname. Wat betekent Suriname voor jou en wat zou je met Suriname willen bereiken?

Suriname is mijn geboorteland. Toen ik de uitnodiging kreeg om voor het nationale elftal uit te komen twijfelde ik geen moment. Mijn droom is om met Suriname op een WK te schitteren. Het zal mij misschien niet meer lukken maar ik ben nu samen met alle andere spelers wel een van de grondleggers. Ik hoop dat andere spelers in de toekomst ook sneller voor Suriname zullen kiezen. Want als we eerlijk moeten zijn, we hebben echt veel talenten rondlopen in Suriname en in Nederland. Na mijn carrière zou ik ook graag betrokken willen blijven om Suriname verder te helpen hogerop te komen.

Naast je voetbalcarrière inspireer je ook andere voetballers met je podcast Young Ballers. Waar staat de podcast precies voor?

Klopt, het ontstond eigenlijk nadat ik een goede vriend had geholpen met een talentendag. Ik zag daar veel jonge voetballers rondlopen die er te makkelijk over dachten om de top te bereiken. En ik had altijd al een droom om voetballers te motiveren in hetgeen wat ze willen bereiken. Dat kan je niet beter doen dan door andere verhalen van spelers aan te horen.

Na mijn carrière wil ik er sowieso nog meer aandacht aan gaan geven door nog grotere namen erbij te betrekken. Er berust zich namelijk in de voetbalwereld een hele grote taboe om te praten over onze ervaringen binnen en buiten het veld. Met Young Ballers wil ik dit taboe gaan doorbreken.

Als je een tip mag geven aan een ambitieuze amateurvoetballer of speler in de KKD die ooit een stap naar het buitenland wil maken. Wat zou je dan zeggen? 

Volg je hart en wees dapper. Vraag niet om te veel advies van mensen om je heen. Want dat zal jou motivatie en visie misschien doen veranderen. Je hebt maar één persoon nodig om in jou dromen te geloven en diegene staat elke ochtend voor jou in de spiegel. Je zal alleen spijt krijgen voor hetgeen wat je niet hebt gedaan. Alle dingen die je doet en alle keuzes die je maakt zullen zich uiteindelijk vormen tot wijze lessen.

Het is je misschien al opgevallen dat Cristiano Ronaldo op sommige foto's poseert met gelakte teennagels. Veel volgers reageerde vooral lachwekkend en vol verbazing op deze opvallende verschijning. Echter schijnt er toch een diepere reden te zitten achter de gelakte nagels.

Ondanks dat Cristiano Ronaldo gezien zijn leeftijd langzaam zijn carrière aan het afbouwen is, is hij nog steeds 100% gedreven en gemotiveerd om het maximale uit zichzelf te halen. Zo is het algemeen bekend dat Ronaldo regelmatig een sauna of ijsbad neemt, zijn slaapt optimaliseert, goed eet en veel in de sportschool bezig is.

Bescherming

Het zwartlakken van nagels klinkt misschien gek, maar het is een bekend fenomeen is de vechtsport. Zo lakken met name veel MMA-vechters hun nagels ter bescherming voor eventueel scheuren tijdens het sparren. Daarnaast zou het ook moeten dien als beschermlaag tegen schimmelinfecties en virussen.

De kans is groot dat Cristiano Ronaldo om dezelfde reden zijn nagels zwart lakt. Een andere reden zou natuurlijk ook gewoon kunnen zijn dat hij het mooi vindt staan. Maar geziens Ronaldo's topsportmentaliteit, lijkt het eerder op een toepassing waarmee hij zijn prestaties kan optimaliseren.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Kylian Mbappé heeft officieel kenbaar gemaakt PSG in de zomer van 2024 te verlaten. In 2017 begon Mbappé op achttienjarige leeftijd, op huurbasis vanuit AS Monaco, aan zijn eerste seizoen bij de Franse topclub. Inmiddels is hij bezig aan zijn zevende seizoen in Parijs wist hij tot nu toe vijf landstitels binnen te slepen.

Al jarenlang gaan er geruchten over een eventuele toptransfer van Mbappé naar Real Madrid rond. Mbappé heeft tevens nooit verzwegen vroeger groot fan van Cristiano Ronaldo en Real Madrid te zijn geweest. Zijn ultieme droom lijkt daarom plotseling uit te kunnen komen. Echter moeten er nog wat belangrijke details worden vastgelegd die Mbappé definitief over de streep moeten trekken om naar de Spaanse topclub te vertrekken. We hebben het dan natuurlijk over het financiële plaatje.

Tekengeld

Bij Real Madrid vraagt Mbappé om een salaris van €50 miljoen per jaar. Hiernaast verlangt de Fransman een tekenbonus van €130 miljoen. Verder wil hij graag rugnummer 10 hebben en daarnaast 60% van zijn eigen portretrechten behouden. Dit kan hem op jaarbasis namelijk nog enkele tientallen miljoenen opleveren. Wanneer de topspits voor vijf seizoenen tekent, zal hij €250 miljoen aan salaris, €130 miljoen aan tekengeld en met zijn inkomsten vanuit portretrechten in totaal meer dan €500 miljoen verdienen in vijf jaar tijd. Niet verkeerd.

Het had misschien een klein beetje anders kunnen lopen en Thomas Beelen had de stekker uit een profcarrière getrokken. De talentvolle verdediger van Feyenoord heeft dankzij het wegvallen van Trauner een basisplek weten af te dwingen bij de Rotterdammers en liet zich direct gelden in het Europea League-duel tegen AS Roma.

De centrale verdediger mocht het tegen AS Roma opnemen tegen de ervaren scherpschutter Romelu Lukaku. Ondanks dat de Belgische spitsen via een duel met Hanchko een doelpunt wist te scoren heeft Thomas Beelen een ijzersterke pot gespeeld tegen de fysiek sterke spits.

Maar het had dus ook compleet anders kunnen aflopen voor Beelen. Beelen kwam op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van FC Twente terecht waar hij na een aantal jaar noodgedwongen moest vertrekken omdat FC Twente ging besparen op spelersbusjes waarmee jeugdspelers werden opgehaald en gebracht naar het jeugdcomplex. Beelen wilde niet vijf uur met het openbaar vervoer reizen en besloot daarom een stap terug te doen naar amateurclub VVOG.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Thomas Beelen (@thomasbeelen)

Van bijna stoppen naar Nederlandse topclub

Na één seizoen bij VVOG te hebben gespeeld vertrok Beelen alweer naar PEC Zwolle. Hij was toen 16 jaar oud. Bij PEC heeft de verdediger vervolgens zware periodes gehad. Zo zat hij vaak wissel bij het beloftenelftal, werd hij binnen de club als alle behalve een 'toptalent' gezien en stopte hij bijna met voetballen.

Pas toen Dick Schreuder bij PEC Zwolle kwam, veranderde er veel voor Beelen. In april 2022 mocht hij aansluiten bij de selectie van het eerste elftal. Dezelfde maand maakte hij zijn debuut in de Eredivisie. In juni 2022 tekende hij zijn eerste profcontract. Vanaf het seizoen 2022-2023 werd hij basisspeler bij PEC Zwolle en na één seizoen maakte hij al een transfer naar Feyenoord.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Thomas Beelen (@thomasbeelen)

Serge Gnabry is normaliter een van de belangrijkste aanvalskrachten van Bayern München. De pijlsnelle aanvaller groeide o.a. op in de jeugdopleiding van Stuttgart en vertrok op jonge leeftijd naar Engeland. Hij was 16 jaar oud toen hij in de jeugd van Arsenal terecht kwam, de club waar hij uiteindelijk een jaar later, op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte.

Gnabry wist nog goed toen hij op jonge leeftijd een profcontract tekenden en plotseling een hoop geld te besteden had. Sterker nog, kort daarvoor moest hij nog geld bij zijn moeder vragen en opeens kon hij dure spullen van Louis Vuitton en Christian Louboutin veroorloven. Ook bij de moeder van Serge Gnabry viel het op dat hij plotseling veel dure spullen kocht. Ze riep hem daarom even op het matje.

Gesprek met mama

"Ik kan me nog herinneren dat ik naar het eerste elftal van Arsenal ging. Ik was 17 of 18 jaar oud en maakte meer geld dan mijn hele familie. Terwijl toen ik 15 was, moest ik nog mijn ouders vragen om geld. Ik begon onnodige spullen te kopen zoals tiollettasjes van €700, Louboutin schoenen en een Rolex." vertelt Gnabry.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Serge Gnabry (@sergegnabry)

"Vanaf dat moment zag ik dat mijn ouders het niet leuk vonden en vroegen ze me om met hen te praten. Ik voelde gewoon dat het ze dwars zat. Mijn moeder zei op een gegeven moment: 'Serge, you know this might not be forever. You can't be spending money like this. You need to stay grounded, because everyone falls down at some point.'. Een paar weken later viel alles bij elkaar toen ik een zware knieblessure opliep en ik acht maanden langs de kans moest zitten. Het leek wel op de tijd bevroor. En toen ik terug kwam van mijn blessure, kwam ik niet meer terug in de selectie bij Arsenal. Toen werd ik verhuurd aan West Bromwich Albion." aldus Serge Gnabry.

Tegenslagen ombuigen

Ook bij West Brom wist Gnabry niet te slagen. Pas op 21-jarige leeftijd wist hij uiteindelijk zijn doorbraak te maken bij Werder bremen. Na dat seizoen nam Bayern Munchen hem over en sindsdien is zijn carrière lekker gaan lopen. Hij is inmiddels vijf Bundesliga-titels en een Champions League-titel verder en heeft nog een prachtige carrière voor zich.

Een belangrijke les is dus dat je nooit moet denken dat je er al bent zodra je je eerste profcontract binnen hebt. Dat je op dat moment veel geld verdient, zegt niks over je toekomst. Voordat je contract eindigt, moet je er alles aan hebben gedaan dat je even veel geld of meer geld gaat verdienen. En op sommige zaken heb je geen invloed, zoals blessures. Dus ook van die risico's moet je bewust zijn.

Van Persie behoort absoluut tot een van de beste voetballers die het Nederlands voetbal ooit geleverd heeft. De voormalig sterspeler van o.a. Feyenoord, Arsenal en Manchester United staat bekend als een van de beste spitsen ter wereld en is een persoon waar een hoop jonge voetballers veel van kunnen leren.

Naast de grote successen, heeft ook van Persie tegenslagen moeten overwinnen om de top te kunnen bereiken. Zo vertelt hij in de podcast EFFE RELATIVEREN van Kaj Gorgels waar hij o.a. in de jeugdopleiding van Feyenoord tegen aan liep. "Ik heb bij Feyenoord ook jaren gehad dat ik zeker niet top speelde. Ik was in de B-junioren vaak heel erg vermoeid en scoorde daardoor bijna niet meer. Achteraf bleek dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Het jaar daarop wilde ze me overzetten naar de sportclub (amateurtak) van Feyenoord. Na hard doordringen kreeg ik het toch voor elkaar om bij de stichting (proftak) te blijven." aldus Robin van Persie.

Aantekeningen maken

Ook bij Arsenal wist van Persie dankzij zijn sterke mindset al snel door te breken. Op 20-jarige leeftijd moest hij zich tussen sterspelers als Vieira, Bergkamp, Henry en Touré bewijzen. Door veel aantekeningen te maken, ging hij zijn zwakke punten stap voor stap verbeteren. "Ik heb echt heel veel vragen gesteld aan iedereen. Bergkamp werd op een gegeven moment moe van mij. Ik ging tijdens de lunch ook meestal aan tafel zitten bij de 'grotere gasten' en stelde hen vragen over hoe zij het vonden om tegen mij te spelen op de trainingen. De feedback die ik kreeg, schreef ik vervolgens op een kladblokje." Beluister de volledige podcast hieronder.

Tom Saintfiet is een naam die je waarschijnlijk niet eerder heb gehoord. Tenminste, wel als je recentelijk wedstrijden hebt gekeken van het nationale elftal van Gambia. De 50-jarige oefenmeester sloot in 1997 zijn 6 jaar-durende profvoetbalcarrière af bij het Belgische Boom FC. Twee jaar later begon voor hem het échte werk.

Hij startte in 1999 namelijk als hoofdtrainer bij de Belgische amateurclub SK Beerse. Dat was het begin van een zeer avontuurlijke exotische trainerscarrière die nog volop in gang is. Naast België was Tom Saintfiet in maar liefst 19 verschillende landen actief als (assistent) trainer. Van de Faeröer Eilanden tot Trinidad en Tobago. Elke exotische kans die hij voorgesteld kreeg, greep hij met beide handen. Een terecht, want het leven is één groot avontuur.

De carrière van Tom Saintfiet

Tom Saintfiet is in de volgende landen actief geweest: België, Faeröer Eilanden, Nederland, Qatar, Duitsland, Finland, Namibië, Zimbabwe, Emiraten, Ethopië, Nigeria, Tanzania, Jemen, Malawi, Zuid-Afrika, Togo, Bangladesh, Trinidad en Tobago, Malta en Gambia. In Gambia is hij sinds 2018 actief als hoofdtrainer van het nationale elftal. Dit is gelijk zijn langste werkgever ooit. Bij al zijn vorige werkgevers was hij, op Namibië na (twee jaar), nooit langer dan één seizoen actief.

Zijn Wikipedia-pagina ziet er als volgt uit:

Als voetballer is het van belang om met volle overtuiging een wedstrijd in te gaan. Je moet weten wat je kwaliteiten zijn en daar 100% van uit kunnen gaan. Dit geeft je houvast gedurende een wedstrijd en zorgt ervoor dat je niet snel zelfvertrouwen verliest als het even tegenzit.

Met name op aanvallend vlak kan het enorm helpen als je een 'kleine set' aan individuele acties in huis hebt die vrijwel altijd lukken. Acties die je zó vaak hebt uitgevoerd tijdens trainingen en wedstrijden, dat je ze 100% beheerst. Je kan dit ook wel een 'handelsmerk' noemen.

De kracht van een handelsmerk

Als we kijken in het professionele voetbal, zien we vaak dat aanvallers en middenvelders een handelsmerk hebben. Omdat deze spelers hun eigen acties op explosiviteit uitvoeren, werken ze vrijwel altijd. Ook als je tegenstander precies weet dat je gaat doen, lukt het vaak alsnog.

De meest simpele actie om in huis te hebben is uiteraard de schaar. Echter werkt de schaar natuurlijk alleen als je de oefening op de juiste manier uitvoert. Je moet bijv. je bovenlichaam explosief bewegen naar de kant waar je de schaar naar toe maakt. Dan denkt je tegenstander namelijk echt dat je bijv. naar rechts gaat, maar uiteindelijk tik je de bal met links langs je tegenstander en dribbel je op snelheid weg.

Belangrijke details voor een handelsmerk

In de video hieronder kun je zien hoe Oussama Idrissi zijn handelsmerk perfect uitvoert. Hij maakt een explosieve actie (tik de bal langs tegenstander), vervolgens maakt hij een versnelling, gaat naar binnen en rond af in de verre hoek. Deze actie maakt hij vrijwel iedere wedstrijd. De variatie die hij toepast zit hem vaak met name in de richting waarop hij zijn tegenstander voorbij speelt (via binnen of buiten).

<

Wat is het gemiddelde salaris van een profvoetballer in Thailand? De salarissen buiten Europa zijn vaak compleet anders dan in Europa. Zo is er in Europa een hoop wet- en regelgeving en moet je in de meeste landen een groot deel afstaan aan de belastingdienst voordat het op je rekening terecht komt.

In Aziatische landen hoef je vaak een stuk minder af te dragen en kun je netto dus meer overhouden. Helemaal als je levensonderhoud ook nog eens een stuk goedkoper is. Zo ook in een land als Thailand.

Topsalarissen bij Bangkok United

Bangkok United is een van de topclubs in Thailand en heeft een salarishuishouding van ongeveer €3 miljoen. De bestbetaalde spelers is, op het moment van schrijven, de Braziliaanse voetballer Heberty (33). Hij verdient omgerekend zo'n €55.000 per maand. Daarnaast zijn de grootverdieners: Vander (32) met €35.000 per maand, Everton (32) €30.000 per maand, Michael Falkesgaard (31) €19.000 per maand en Mahmoud Eid (29) €10.000 per maand.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door True Bangkok United (@true_bangkok_united)

Thaise spelers

De spelers met een Thaise nationaliteit verdienen het minste bij Bangkok United. De bestbetaalde Thaise speler is de ervaren voetballer Pokklaw A-nan (31) met een salaris van €9.000 per maand. De rest verdienen grotendeels tussen de €2.200 en €4.000 per maand. Phumchanok Kamkla (18) is de slechtst betaalde speler met een salaris van €2.200 per maand.

Lees onze andere blogs om erachter te komen wat spelers in België, Midden-Oosten, de Championship, Zuid-Afrika, Keuken Kampioen Divisie en in de Verenigde Staten verdienen.

Matty Longstaff, het broertje van Sean Longstaff, werd jarenlang gezien als een van de grote talenten van Newcastle United. De middenvelder groeide op in de jeugdopleiding van amateurclub North Shields Juniors. Op zestienjarige leeftijd kwam hij bij het grote Newcastle United terecht, waar zijn ontwikkeling plotseling in een rap tempo ging.

Drie jaar nadat hij bij Newcastle United terecht kwam maakte hij al zijn debuut maken in het eerste elftal. Hij was negentien jaar oud toen hij in de EFL Cup debuteerde tegen Leicester City. Twee maanden later volgde zijn Premier League-debuut, waarin hij direct wist te scoren tegen Manchester United. Dit doelpunt werd daarna nog uitgeroepen tot Premier League Goal of the Month.

Vanaf dat moment kon het eigenlijk niet meer mis gaan voor Matty Longstaff. Alhoewel hij destijds nog maar een jeugdcontract had van €950 per week, lag de wereld aan zijn voeten. Een glansrijke profcarrière leek alleen nog maar een kwestie van tijd te zijn. Clubs als AC Milan, Udinese en Marseille toonden interesse. Echter lag zijn hart bij Newcastle United en besloot hij zijn in 2020 zijn aflopende contract met twee jaar te verlengen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @matthewlongstaff

Van niets naar alles en van alles weer naar niets

“Out of nowhere, you suddenly become this hot thing and everyone's talking about you, making offers or seeing whether you’re interested. It was a weird one, really. I went from playing U23's football to having clubs from all around the world trying to sign me.” vertelt de middenvelder aan Sport Bible.

Toch ging Longstaff zijn carrière bergafwaarts. Nadat hij zijn contract verlengde raakte hij uitvorm en geblesseerd. Newcastle United verhuurde hem daarom in 2021 aan Aberdeen, maar die stuurde hem na halfjaar alweer terug. Een maand later verhuurde Newcastle Longstaff voor een halfjaar aan League Two-club Mansfield Town.

Ondanks dat hij zes goals in 16 wedstrijden scoorde, wilde Newcastle hem in het seizoen 2022-2023 weer verhuren. Ditmaal aan League Two-club Colchester United. Maar ook hier wist hij het maar een halfjaar vol te houden en werd hij teruggestuurd nadat hij een knieblessure opliep. De zoveelste tegenslag voor Matty Longstaff.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @matthewlongstaff

Werkloos

Na zijn knieblessure die hij eind 2022 opliep, heeft hij nooit meer een professionele wedstrijd gespeeld. Ondanks dat zijn aflopende contract nog werd verlengd tot de zomer van 2023, was er geen ruimte meer om Newcastle United te overtuigen van een nieuwe contractverlenging.

Sinds 1 juli 2023 Matty Longstaff is clubloos en opzoek naar een nieuwe werkgever. Newcastle United geeft de middenvelder nog wel de ruimte om zijn conditie op peil te houden bij de club. Maar waar hij in 2020 nog zoveel clubs voor het uitkiezen had, heeft zijn carrière drie jaar later een compleet andere wending gekregen.

“The club have been unbelievable with me throughout. They have allowed me to stay around the place to do all my rehab, which means I've got top physios looking after me every day. If I need extra help on the pitch, the staff will always be there." aldus de 23-jarige middenvelder.

Contact

Informatie

Menu

Copyright © 2023 voetballoopbaan.nl