Kylian Mbappé heeft officieel kenbaar gemaakt PSG in de zomer van 2024 te verlaten. In 2017 begon Mbappé op achttienjarige leeftijd, op huurbasis vanuit AS Monaco, aan zijn eerste seizoen bij de Franse topclub. Inmiddels is hij bezig aan zijn zevende seizoen in Parijs wist hij tot nu toe vijf landstitels binnen te slepen.

Al jarenlang gaan er geruchten over een eventuele toptransfer van Mbappé naar Real Madrid rond. Mbappé heeft tevens nooit verzwegen vroeger groot fan van Cristiano Ronaldo en Real Madrid te zijn geweest. Zijn ultieme droom lijkt daarom plotseling uit te kunnen komen. Echter moeten er nog wat belangrijke details worden vastgelegd die Mbappé definitief over de streep moeten trekken om naar de Spaanse topclub te vertrekken. We hebben het dan natuurlijk over het financiële plaatje.

Tekengeld

Bij Real Madrid vraagt Mbappé om een salaris van €50 miljoen per jaar. Hiernaast verlangt de Fransman een tekenbonus van €130 miljoen. Verder wil hij graag rugnummer 10 hebben en daarnaast 60% van zijn eigen portretrechten behouden. Dit kan hem op jaarbasis namelijk nog enkele tientallen miljoenen opleveren. Wanneer de topspits voor vijf seizoenen tekent, zal hij €250 miljoen aan salaris, €130 miljoen aan tekengeld en met zijn inkomsten vanuit portretrechten in totaal meer dan €500 miljoen verdienen in vijf jaar tijd. Niet verkeerd.

Het had misschien een klein beetje anders kunnen lopen en Thomas Beelen had de stekker uit een profcarrière getrokken. De talentvolle verdediger van Feyenoord heeft dankzij het wegvallen van Trauner een basisplek weten af te dwingen bij de Rotterdammers en liet zich direct gelden in het Europea League-duel tegen AS Roma.

De centrale verdediger mocht het tegen AS Roma opnemen tegen de ervaren scherpschutter Romelu Lukaku. Ondanks dat de Belgische spitsen via een duel met Hanchko een doelpunt wist te scoren heeft Thomas Beelen een ijzersterke pot gespeeld tegen de fysiek sterke spits.

Maar het had dus ook compleet anders kunnen aflopen voor Beelen. Beelen kwam op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van FC Twente terecht waar hij na een aantal jaar noodgedwongen moest vertrekken omdat FC Twente ging besparen op spelersbusjes waarmee jeugdspelers werden opgehaald en gebracht naar het jeugdcomplex. Beelen wilde niet vijf uur met het openbaar vervoer reizen en besloot daarom een stap terug te doen naar amateurclub VVOG.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Thomas Beelen (@thomasbeelen)

Van bijna stoppen naar Nederlandse topclub

Na één seizoen bij VVOG te hebben gespeeld vertrok Beelen alweer naar PEC Zwolle. Hij was toen 16 jaar oud. Bij PEC heeft de verdediger vervolgens zware periodes gehad. Zo zat hij vaak wissel bij het beloftenelftal, werd hij binnen de club als alle behalve een 'toptalent' gezien en stopte hij bijna met voetballen.

Pas toen Dick Schreuder bij PEC Zwolle kwam, veranderde er veel voor Beelen. In april 2022 mocht hij aansluiten bij de selectie van het eerste elftal. Dezelfde maand maakte hij zijn debuut in de Eredivisie. In juni 2022 tekende hij zijn eerste profcontract. Vanaf het seizoen 2022-2023 werd hij basisspeler bij PEC Zwolle en na één seizoen maakte hij al een transfer naar Feyenoord.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Thomas Beelen (@thomasbeelen)

Serge Gnabry is normaliter een van de belangrijkste aanvalskrachten van Bayern München. De pijlsnelle aanvaller groeide o.a. op in de jeugdopleiding van Stuttgart en vertrok op jonge leeftijd naar Engeland. Hij was 16 jaar oud toen hij in de jeugd van Arsenal terecht kwam, de club waar hij uiteindelijk een jaar later, op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte.

Gnabry wist nog goed toen hij op jonge leeftijd een profcontract tekenden en plotseling een hoop geld te besteden had. Sterker nog, kort daarvoor moest hij nog geld bij zijn moeder vragen en opeens kon hij dure spullen van Louis Vuitton en Christian Louboutin veroorloven. Ook bij de moeder van Serge Gnabry viel het op dat hij plotseling veel dure spullen kocht. Ze riep hem daarom even op het matje.

Gesprek met mama

"Ik kan me nog herinneren dat ik naar het eerste elftal van Arsenal ging. Ik was 17 of 18 jaar oud en maakte meer geld dan mijn hele familie. Terwijl toen ik 15 was, moest ik nog mijn ouders vragen om geld. Ik begon onnodige spullen te kopen zoals tiollettasjes van €700, Louboutin schoenen en een Rolex." vertelt Gnabry.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Serge Gnabry (@sergegnabry)

"Vanaf dat moment zag ik dat mijn ouders het niet leuk vonden en vroegen ze me om met hen te praten. Ik voelde gewoon dat het ze dwars zat. Mijn moeder zei op een gegeven moment: 'Serge, you know this might not be forever. You can't be spending money like this. You need to stay grounded, because everyone falls down at some point.'. Een paar weken later viel alles bij elkaar toen ik een zware knieblessure opliep en ik acht maanden langs de kans moest zitten. Het leek wel op de tijd bevroor. En toen ik terug kwam van mijn blessure, kwam ik niet meer terug in de selectie bij Arsenal. Toen werd ik verhuurd aan West Bromwich Albion." aldus Serge Gnabry.

Tegenslagen ombuigen

Ook bij West Brom wist Gnabry niet te slagen. Pas op 21-jarige leeftijd wist hij uiteindelijk zijn doorbraak te maken bij Werder bremen. Na dat seizoen nam Bayern Munchen hem over en sindsdien is zijn carrière lekker gaan lopen. Hij is inmiddels vijf Bundesliga-titels en een Champions League-titel verder en heeft nog een prachtige carrière voor zich.

Een belangrijke les is dus dat je nooit moet denken dat je er al bent zodra je je eerste profcontract binnen hebt. Dat je op dat moment veel geld verdient, zegt niks over je toekomst. Voordat je contract eindigt, moet je er alles aan hebben gedaan dat je even veel geld of meer geld gaat verdienen. En op sommige zaken heb je geen invloed, zoals blessures. Dus ook van die risico's moet je bewust zijn.

Van Persie behoort absoluut tot een van de beste voetballers die het Nederlands voetbal ooit geleverd heeft. De voormalig sterspeler van o.a. Feyenoord, Arsenal en Manchester United staat bekend als een van de beste spitsen ter wereld en is een persoon waar een hoop jonge voetballers veel van kunnen leren.

Naast de grote successen, heeft ook van Persie tegenslagen moeten overwinnen om de top te kunnen bereiken. Zo vertelt hij in de podcast EFFE RELATIVEREN van Kaj Gorgels waar hij o.a. in de jeugdopleiding van Feyenoord tegen aan liep. "Ik heb bij Feyenoord ook jaren gehad dat ik zeker niet top speelde. Ik was in de B-junioren vaak heel erg vermoeid en scoorde daardoor bijna niet meer. Achteraf bleek dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Het jaar daarop wilde ze me overzetten naar de sportclub (amateurtak) van Feyenoord. Na hard doordringen kreeg ik het toch voor elkaar om bij de stichting (proftak) te blijven." aldus Robin van Persie.

Aantekeningen maken

Ook bij Arsenal wist van Persie dankzij zijn sterke mindset al snel door te breken. Op 20-jarige leeftijd moest hij zich tussen sterspelers als Vieira, Bergkamp, Henry en Touré bewijzen. Door veel aantekeningen te maken, ging hij zijn zwakke punten stap voor stap verbeteren. "Ik heb echt heel veel vragen gesteld aan iedereen. Bergkamp werd op een gegeven moment moe van mij. Ik ging tijdens de lunch ook meestal aan tafel zitten bij de 'grotere gasten' en stelde hen vragen over hoe zij het vonden om tegen mij te spelen op de trainingen. De feedback die ik kreeg, schreef ik vervolgens op een kladblokje." Beluister de volledige podcast hieronder.

Tom Saintfiet is een naam die je waarschijnlijk niet eerder heb gehoord. Tenminste, wel als je recentelijk wedstrijden hebt gekeken van het nationale elftal van Gambia. De 50-jarige oefenmeester sloot in 1997 zijn 6 jaar-durende profvoetbalcarrière af bij het Belgische Boom FC. Twee jaar later begon voor hem het échte werk.

Hij startte in 1999 namelijk als hoofdtrainer bij de Belgische amateurclub SK Beerse. Dat was het begin van een zeer avontuurlijke exotische trainerscarrière die nog volop in gang is. Naast België was Tom Saintfiet in maar liefst 19 verschillende landen actief als (assistent) trainer. Van de Faeröer Eilanden tot Trinidad en Tobago. Elke exotische kans die hij voorgesteld kreeg, greep hij met beide handen. Een terecht, want het leven is één groot avontuur.

De carrière van Tom Saintfiet

Tom Saintfiet is in de volgende landen actief geweest: België, Faeröer Eilanden, Nederland, Qatar, Duitsland, Finland, Namibië, Zimbabwe, Emiraten, Ethopië, Nigeria, Tanzania, Jemen, Malawi, Zuid-Afrika, Togo, Bangladesh, Trinidad en Tobago, Malta en Gambia. In Gambia is hij sinds 2018 actief als hoofdtrainer van het nationale elftal. Dit is gelijk zijn langste werkgever ooit. Bij al zijn vorige werkgevers was hij, op Namibië na (twee jaar), nooit langer dan één seizoen actief.

Zijn Wikipedia-pagina ziet er als volgt uit:

Als voetballer is het van belang om met volle overtuiging een wedstrijd in te gaan. Je moet weten wat je kwaliteiten zijn en daar 100% van uit kunnen gaan. Dit geeft je houvast gedurende een wedstrijd en zorgt ervoor dat je niet snel zelfvertrouwen verliest als het even tegenzit.

Met name op aanvallend vlak kan het enorm helpen als je een 'kleine set' aan individuele acties in huis hebt die vrijwel altijd lukken. Acties die je zó vaak hebt uitgevoerd tijdens trainingen en wedstrijden, dat je ze 100% beheerst. Je kan dit ook wel een 'handelsmerk' noemen.

De kracht van een handelsmerk

Als we kijken in het professionele voetbal, zien we vaak dat aanvallers en middenvelders een handelsmerk hebben. Omdat deze spelers hun eigen acties op explosiviteit uitvoeren, werken ze vrijwel altijd. Ook als je tegenstander precies weet dat je gaat doen, lukt het vaak alsnog.

De meest simpele actie om in huis te hebben is uiteraard de schaar. Echter werkt de schaar natuurlijk alleen als je de oefening op de juiste manier uitvoert. Je moet bijv. je bovenlichaam explosief bewegen naar de kant waar je de schaar naar toe maakt. Dan denkt je tegenstander namelijk echt dat je bijv. naar rechts gaat, maar uiteindelijk tik je de bal met links langs je tegenstander en dribbel je op snelheid weg.

Belangrijke details voor een handelsmerk

In de video hieronder kun je zien hoe Oussama Idrissi zijn handelsmerk perfect uitvoert. Hij maakt een explosieve actie (tik de bal langs tegenstander), vervolgens maakt hij een versnelling, gaat naar binnen en rond af in de verre hoek. Deze actie maakt hij vrijwel iedere wedstrijd. De variatie die hij toepast zit hem vaak met name in de richting waarop hij zijn tegenstander voorbij speelt (via binnen of buiten).

<

Wat is het gemiddelde salaris van een profvoetballer in Thailand? De salarissen buiten Europa zijn vaak compleet anders dan in Europa. Zo is er in Europa een hoop wet- en regelgeving en moet je in de meeste landen een groot deel afstaan aan de belastingdienst voordat het op je rekening terecht komt.

In Aziatische landen hoef je vaak een stuk minder af te dragen en kun je netto dus meer overhouden. Helemaal als je levensonderhoud ook nog eens een stuk goedkoper is. Zo ook in een land als Thailand.

Topsalarissen bij Bangkok United

Bangkok United is een van de topclubs in Thailand en heeft een salarishuishouding van ongeveer €3 miljoen. De bestbetaalde spelers is, op het moment van schrijven, de Braziliaanse voetballer Heberty (33). Hij verdient omgerekend zo'n €55.000 per maand. Daarnaast zijn de grootverdieners: Vander (32) met €35.000 per maand, Everton (32) €30.000 per maand, Michael Falkesgaard (31) €19.000 per maand en Mahmoud Eid (29) €10.000 per maand.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door True Bangkok United (@true_bangkok_united)

Thaise spelers

De spelers met een Thaise nationaliteit verdienen het minste bij Bangkok United. De bestbetaalde Thaise speler is de ervaren voetballer Pokklaw A-nan (31) met een salaris van €9.000 per maand. De rest verdienen grotendeels tussen de €2.200 en €4.000 per maand. Phumchanok Kamkla (18) is de slechtst betaalde speler met een salaris van €2.200 per maand.

Lees onze andere blogs om erachter te komen wat spelers in België, Midden-Oosten, de Championship, Zuid-Afrika, Keuken Kampioen Divisie en in de Verenigde Staten verdienen.

Matty Longstaff, het broertje van Sean Longstaff, werd jarenlang gezien als een van de grote talenten van Newcastle United. De middenvelder groeide op in de jeugdopleiding van amateurclub North Shields Juniors. Op zestienjarige leeftijd kwam hij bij het grote Newcastle United terecht, waar zijn ontwikkeling plotseling in een rap tempo ging.

Drie jaar nadat hij bij Newcastle United terecht kwam maakte hij al zijn debuut maken in het eerste elftal. Hij was negentien jaar oud toen hij in de EFL Cup debuteerde tegen Leicester City. Twee maanden later volgde zijn Premier League-debuut, waarin hij direct wist te scoren tegen Manchester United. Dit doelpunt werd daarna nog uitgeroepen tot Premier League Goal of the Month.

Vanaf dat moment kon het eigenlijk niet meer mis gaan voor Matty Longstaff. Alhoewel hij destijds nog maar een jeugdcontract had van €950 per week, lag de wereld aan zijn voeten. Een glansrijke profcarrière leek alleen nog maar een kwestie van tijd te zijn. Clubs als AC Milan, Udinese en Marseille toonden interesse. Echter lag zijn hart bij Newcastle United en besloot hij zijn in 2020 zijn aflopende contract met twee jaar te verlengen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @matthewlongstaff

Van niets naar alles en van alles weer naar niets

“Out of nowhere, you suddenly become this hot thing and everyone's talking about you, making offers or seeing whether you’re interested. It was a weird one, really. I went from playing U23's football to having clubs from all around the world trying to sign me.” vertelt de middenvelder aan Sport Bible.

Toch ging Longstaff zijn carrière bergafwaarts. Nadat hij zijn contract verlengde raakte hij uitvorm en geblesseerd. Newcastle United verhuurde hem daarom in 2021 aan Aberdeen, maar die stuurde hem na halfjaar alweer terug. Een maand later verhuurde Newcastle Longstaff voor een halfjaar aan League Two-club Mansfield Town.

Ondanks dat hij zes goals in 16 wedstrijden scoorde, wilde Newcastle hem in het seizoen 2022-2023 weer verhuren. Ditmaal aan League Two-club Colchester United. Maar ook hier wist hij het maar een halfjaar vol te houden en werd hij teruggestuurd nadat hij een knieblessure opliep. De zoveelste tegenslag voor Matty Longstaff.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @matthewlongstaff

Werkloos

Na zijn knieblessure die hij eind 2022 opliep, heeft hij nooit meer een professionele wedstrijd gespeeld. Ondanks dat zijn aflopende contract nog werd verlengd tot de zomer van 2023, was er geen ruimte meer om Newcastle United te overtuigen van een nieuwe contractverlenging.

Sinds 1 juli 2023 Matty Longstaff is clubloos en opzoek naar een nieuwe werkgever. Newcastle United geeft de middenvelder nog wel de ruimte om zijn conditie op peil te houden bij de club. Maar waar hij in 2020 nog zoveel clubs voor het uitkiezen had, heeft zijn carrière drie jaar later een compleet andere wending gekregen.

“The club have been unbelievable with me throughout. They have allowed me to stay around the place to do all my rehab, which means I've got top physios looking after me every day. If I need extra help on the pitch, the staff will always be there." aldus de 23-jarige middenvelder.

Volgens velen is Ronaldo Lima de allerbeste voetballer die we ooit hebben gekend. Sommigen noemen Ronaldo Lima dan ook wel de 'échte Ronaldo'. Alhoewel Cristiano Ronaldo qua statistieken veel betere cijfers heeft, is en blijft Ronaldo Lima een absolute legende.

Ronaldo beleefde zijn absolute doorbraak in Europa op Nederlandse bodem. Bij PSV wist de Braziliaanse spits namelijk in de Eredivisie zijn stempel te drukken waarmee hij een toptransfer afdwong naar FC Barcelona. Na FC Barcelona speelde hij nog voor Inter, Real Madrid, AC Milan en Corinthians.

De ontdekker

Wie de 'ontdekker' van Ronaldo Lima was, is vooralsnog een beetje onduidelijk. Piet de Visser, toenmalig scout van PSV, lijkt de meest voor de hand liggende persoon te zijn die Ronaldo ontdekte. Echter zegt Ernie Brandts, voormalig assistent-trainer bij PSV, dat hij juist de persoon was die Ronaldo ontdekte en voorstelde bij PSV.

Scoutingsrapport

Hoe dan ook is het interessant om eens naar het scoutingsrapport te kijken van Ronaldo Lima. Harmen Sarkis, jeugdscout bij PSV, deelde via LinkedIn een post met daarin het rapport van Ronaldo. Het is niet duidelijk of Sarkis dit rapport destijds opstelde, of dat dit het rapport is van Piet de Visser of een andere scout.

In het rapport wordt o.a. aangegeven wat de individuele kwaliteiten zijn van Ronaldo, wat de trainer van Cruzeiro van hem vindt, of er andere aanbiedingen zijn van clubs (in dit geval van Inter) en krijgt hij een beoordeling op de TIPS. In een eerdere blog legde we al uit waar TIPS voor staat. Wil je ook gescout worden? Lees dan onze blog waarin we tips geven over hoe je als voetballer kunt uitblinken voor scouts.

16 keer NBA All Star, vier keer uitgroepen tot MVP (Most Valuable Player), twee keer Olympisch goud, vier NBA-titels en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We hebben het over een van de meest succesvolle basketballers allertijden: Lebron James.

Basketbal heeft veel gelijkenissen met voetbal. Niet qua gameplay, maar meer op het gebied van populariteit, financiën en de trainingsintensiteit die nodig is om op topniveau te presteren. We kunnen dus als voetballer ook nog veel leren van de basketbalwereld.

Investeringen

Lebron James is een basketbalspeler waar veel voetballers nog inspiratie uit kunnen halen. Zo investeert de Amerikaanse topsporter jaarlijkse ruim $1,5 miljoen in zijn eigen lichaam. Inmiddels is hij al 37 jaar oud, maar is dat zeker niet af te zien van zijn fysieke gesteldheid en sportieve prestaties.

De $1,5 miljoen die hij investeert in zijn lichaam gaat voornamelijk naar personal trainers, yoga lessen, cryotherapie, artsen die hem continue fysiek controleren, persoonlijke chefkoks, massagetherapeuten en nog veel meer. In de video hieronder wordt uitgebreid uitgelegd hoe zijn routines eruit zien, waar en waarom hij zoveel geld investeert en hoe hij zo'n succesvoller topsporter is geworden.

Contact

Informatie

Menu

Copyright © 2023 voetballoopbaan.nl